Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών – Η κιβωτός του πολιτισμού της Βοιωτίας είναι το θέμα της σειράς ντοκιμαντέρ «Close Up» που προβάλλεται σήμερα Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 20:00 μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ2.

Θήβα: η τρίτη ηγεμονική δύναμη της αρχαιότητας (Αθήνα, Σπάρτη, Θήβα). Μέσα από έναν κύκλο ιστορικών αποδείξεων (ανασκαφικά ευρήματα αρχαιότερα, αλλά και νεότερα) και μυθικών πεποιθήσεων (ο Θηβαϊκός κύκλος στην αρχαία τραγωδία), το ντοκιμαντέρ μας εισάγει στον πολιτισμό της Βοιωτίας, όπως αυτός αποτυπώνεται στα μοναδικά εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών.

Ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων, αρχαιολόγος Βασίλης Αραβαντινός, μας ξεναγεί στα εκθέματα της προϊστορικής και κλασικής αρχαιότητας, ενώ στα βυζαντινά και νεότερα εκθέματα μάς ξεναγεί η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, αρχαιολόγος Παρή Καλαμαρά.

Ακόμη, στο ντοκιμαντέρ μιλούν η διευθύντρια του Μουσείου και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Χαραμή, ο αρχιτέκτονας σχεδιαστής του Μουσείου Μιχάλης Σουβατζίδης, ο εικαστικός καλλιτέχνης που αποκατέστησε τις μυκηναϊκές τοιχογραφίες του Μουσείου, ζωγράφος Νίκος Σεπετζόγλου, καθώς και οι αρχαιολόγοι Κυριακή Καλλιγά και Ιωάννης Φάππας.

Τέλος, στον Θηβαϊκό κύκλο και στη σχέση του με τον πολιτισμό της Βοιωτίας, αναφέρεται ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος.

Follow us: