Τρίτη παράταση αποφάσισε ο ΕΦΚΑ για την καταβολή των εισφορών του 2016 που οφείλουν μη μισθωτοί, μεταξύ των οποίων και οι αγρότες. Η προηγούμενη προθεσμία έληγε την ερχόμενη Τετάρτη 31 Ιανουαρίου και το ΔΣ του ΕΦΚΑ παρέτεινε την προθεσμία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Η παράταση συνδέεται με τη λειτουργία πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την ρύθμιση οφειλών σε έως και 120 δόσεις που θα «ανοίξει» στις αρχές Φεβρουαρίου.
Όσοι οφειλέτες πληρούν τις προϋποθέσεις θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία θα ρυθμίσουν τα χρέη τους, αφού ο διακανονισμός αφορά χρέη που γεννήθηκαν έως την 31η Δεκεμβρίου 2016.
Ειδικά οι αγρότες οφείλουν τις εισφορές του β’ εξαμήνου του 2016, που κυμαίνονται από 535 έως 1.155 ευρώ.
Στη ρύθμιση των 120 δόσεων μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι) ή νομικά πρόσωπα, εφόσον οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ ή οι οφειλές τους προς τα Ταμεία υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους.
Επίσης, δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση θα έχουν φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα με επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. δικηγόροι, αγρότες) υπό την προϋπόθεση ότι οι οφειλές τους δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ.
Οι εκτιμήσεις για την επιτυχία της ρύθμισης είναι δυσοίωνες. Η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι από τη ρύθμιση θα αποκλειστούν τα 2/3 των μικρομεσαίων οφειλετών. Παράλληλα προτείνει να επιτρέπεται ο διακανονισμός και για τις οφειλές του 2017 και να μην καλύπτει η ρύθμιση μόνο τα χρέη έως 31/12/2016.
πηγή evrospress.gr

Follow us: