Με «αυτοφωράκηδες» και λαθρεμπόριο

Κύκλωμα διακινούσε προϊόντα από Κίνα,  χωρίς να αποδίδει ΦΠΑ

Xτύπημα στηn φοροδιαφυγή και τηn λαθραία διακίνηση προϊόντων, κατάφερε, λέει, μέσα στις γιορτές το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, εξαρθρώνοντας κύκλωμα λαθραίας διακίνησης κινέζικων εμπορευμάτων  με τον ΦΠΑ που χάθηκε να ξεπερνά  τα 8.000.000  ευρώ ενώ παράλληλα αποκαλύφθηκε ένα νέο φαινόμενο φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής μέσω των  Ιδιωτικών  Κεφαλαιουχικών  Εταιριών  «ΙΚΕ».

Επιχειρηματίες κλείνουν τις εταιρείες τους, τοποθετούν  «αχυράνθρωπους –αυτοφωράκηδες μπροστά», κατά το ΣΔΟΕ, ανοίγουν νέα εταιρεία με την μορφή μονοπρόσωπης ΕΠΕ ή ΙΚΕ , με την ίδια έδρα, πουλώντας τα προϊόντα τους στους ίδιους πελάτες, χωρίς να κόβουν αποδείξεις και τιμολόγια και οι παλιοί επιχειρηματίες εμφανίζονται ως υπάλληλοι σε εταιρείες που εμπορεύονται από αναψυκτικά και νερά, μέχρι και φέρετρα.

Τις ανακοινώσεις έκαναν, η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στ. Θωμαδάκης, που περιέγραψαν και την υπόθεση.

Κοντέϊνερ, 49 στον αριθμό, ξεκίνησαν από Κίνα με προορισμό την Ιταλία, ξεφορτώθηκαν στον Πειραιά,  όμως ο ΦΠΑ άνω των 8.000.000 ευρώ δεν φάνηκε πουθενά και αν προστεθούν και οι φόροι εισοδήματος και οι ασφαλιστικές εισφορές τότε τα μεγέθη προσαυξάνονται  επικίνδυνα..

Σύμφωνα με τον κ.  Θωμαδάκη,  «η όλη ιστορία αφορά κατ΄ έτος πάνω από 5.000 containers, η απώλεια του ΦΠΑ εκτιμάται πάνω από 30.000.000 ευρώ.

Οι ψύλλοι μπήκαν στα αυτιά των ελεγκτών, όταν παρατήρησαν ότι τα προϊόντα των συγκεκριμένων κοντέινερ, μεταφορτώνονταν όταν έφταναν στον Πειραιά σε άλλα, ο εκτελωνισμός έγινε κανονικά, με το λιμάνι να εμφανίζεται ως ενδιάμεσος σταθμός για τα προϊόντα αυτά προς την Ιταλία, η τελωνειακή νομοθεσία, προβλέπει πως εφόσον σχεδιάζεται άμεση αποστολή σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε τα εμπορεύματα τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία με αναστολή καταβολής του ΦΠΑ, με την διαφορά ότι τα συγκεκριμένα εμπορεύματα, δεν έφυγαν ποτέ από την Ελλάδα.

Στο κύκλωμα εμπλέκονται 9 επιχειρήσεις με ελληνικό ΑΦΜ και όγκο συναλλαγών πάνω από 1.500 εισαγωγές μόνο το 2017, αλλά και 17 ιταλικές επιχειρήσεις που φέρονταν ως αποδέκτες των εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση Παπανάτσιου – Θωμαδάκη,  οι έρευνες συνεχίζονται, μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί 6 άτομα μεταξύ των οποίων και δύο εκτελωνιστές,  5 Έλληνες οι 5 και ένας Ιταλός, αναζητούνται δύο ακόμα συνεργοί, ενώ υπάρχουν και 9 ακόμη κατηγορούμενοι, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία και απάτη. 

Χ.Μ.

Follow us: