Βοιωτική Ώρα

Η αδέσμευτη εφημερίδα

Tuesday, Oct 17th

Last update04:37:10 PM GMT

You are here:: ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑ «Μέρα ξεπεράσματος της Γης» Με πίστωση φυσικών πόρων ζει η ανθρωπότητα…
Διαφήμιση
http://www.viotiki-ora.gr
eskarlas.gr

«Μέρα ξεπεράσματος της Γης» Με πίστωση φυσικών πόρων ζει η ανθρωπότητα…

E-mail Εκτύπωση PDF
hide

Σε μια ακόμη πολύ σημαντική μεταγραφή προχωρά η ΠΑΕ Λεβαδειακός, σύμφωνα με την γαλλική Equipe, που σε δημοσίευμά της υποστηρίζει ότι οι Βοιωτοί απέκτησαν τον Φλοριάν Ρασπεντινό!

Ο 28χρονος φορ ολοκλήρωσε τη σεζόν στη Μπαστιά και έμεινε ελεύθερος, υπογράφοντας για δύο χρόνια στον Λεβαδειακό, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Equipe.

Ο Ρασπεντινό στο παρελθόν έχει φορέσει τη φανέλα των Ναντ (32 συμ., 8 γκολ), Μαρσέιγ (15 συμ.), Μπαστιά (46 συμ., 7 γκολ), Ντιζόν (12 συμ., 3 γκολ), Μπρεστ (21 συμ., 4 γκολ) και Καέν (20 συμ., 1 γκολ), έχοντας συνολικά 85 συμμετοχές σε επίπεδο Ligue 1 και άλλες 42 στη Ligue 2. Ακόμη, έχει συμμετάσχει σε 6 αναμετρήσεις του Europa League.

Στις αρχές της περσινής σεζόν ταλαιπωρήθηκε από έναν τραυματισμό στον προσαγωγό και το τέλος της αγωνιστικής περιόδου τον βρήκε με μόλις 9 ματς για λογαριασμό της Μπαστιά.

Ο Ρασπεντινό φτάνει στην Βοιωτία για να κάνει δίδυμο με τον Μπραντάο, ο οποίος μιλώντας στο Sport24.gr έθεσε ως στόχο του Λεβαδειακού την έξοδο στο Europa League! Με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Ζοζέ Ανιγκό, οι Βοιωτοί έχουν αποκτήσει και τον Βραζιλιάνο στόπερ Λεονάρντο, με τους Μπραντάο και Ρασπεντινό να συμπληρώνουν μια πολύ δυνατή μεταγραφική τριάδα.

Από την εβδομάδα που διανύουμε και πιο συγκεκριμένα, από προχθές Τετάρτη, έχουμε ήδη καταναλώσει όλους τους φυσικούς πόρους που ο πλανήτης μας μπορεί να παράξει μέσα σε έναν χρόνο,  με την επέτειο της Ημέρας του «ξεπεράσματος της Γης», να επέρχεται κάθε χρόνο και νωρίτερα!

Από την 2 Αυγούστου 2017, μέσα σε μόλις 7 μήνες, όλοι οι φυσικοί πόροι,  που η Γη μας μπορεί να παράξει σε ένα έτος έχουν καταναλωθεί και για το υπόλοιπο του χρόνου, για να συνεχίσουμε να τρώμε, να πίνουμε και να θερμαινόμαστε ή για τις μετακινήσεις μας, θα πρέπει να υπερεκμεταλλευθούμε τα οικοσυστήματα του πλανήτη και να θέσουμε σε κίνδυνο την δυνατότητα ανανέωσης και αναπαραγωγής τους!

Η «μέρα του ξεπεράσματος της Γης» υπολογίζεται κάθε χρόνο από το διεθνές ερευνητικό ίδρυμα Global Footprint Network, με έδρα το Όκλαντ της Καλιφόρνιας και με βάση 15.000 δεδομένα που έχουν συλλεγεί από τον ΟΗΕ, το ίδρυμα υπολογίζει το οικολογικό αποτύπωμα του ανθρώπου, ουσιαστικά δηλαδή μετρά την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Γης, με γνώμονα την βιο-ικανότητα του πλανήτη, δηλαδή την δυνατότητά του να ανανεώνει τις πηγές του και να απορροφά τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αυτούς, η κατανάλωση όλης της ανθρωπότητας ξεπερνά το 70% των διαθέσιμων πηγών, δηλαδή, χρειάζεται το ισοδύναμο ενός 1,7 του πλανήτη μας για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.

Αυτό το έλλειμμα σε πηγές παράγεται, γιατί κόβουμε δέντρα με ρυθμό πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που απαιτείται για να μεγαλώσουν, ψαρεύουμε πολύ πιο περισσότερα ψάρια από τις θάλασσες απ’ όσα γεννιούνται κάθε χρόνο κι εκλύουμε πολύ περισσότερο άνθρακα στην ατμόσφαιρά μας απ’ όσον τα δάση κι οι ωκεανοί μας μπορούν να απορροφήσουν και οι επιπτώσεις αυτής της υπερκατανάλωσης ήδη είναι αισθητές: αποψίλωση δασών, ελάττωση της βιοποικιλότητας, λειψυδρίες, οξίνιση των ωκεανών, εδαφικές διαβρώσεις, υπερσυσσώρευση απορριμάτων, ή αύξηση της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και όλα τούτα τα αρνητικά φαινόμενα επηρρεάζουν σχεδόν το σύνολο του πλανήτη μας.

Μέχρι το 1961, η Γη παρήγαγε περισσότερο φυσικό πλούτο, με το 1/4 των πηγών της να μην έχουν καταναλωθεί, όμως ο πλανήτης άρχισε να γίνεται ελλειμματικός στις αρχές του 1970 και η ημέρα ξεπεράσματος των δυνατοτήτων του έχει αρχίσει να εμφανίζεται όλο και πιο νωρίς.

Το 1985 η ημερομηνία αυτή έπεφτε στις 5 Νοεμβρίου, το 1998 κατέβηκε στην 1η Οκτωβρίου, το 2009 ακόμη περισσότερο, στις 20 Αυγούστου και αν διατηρηθεί ο ρυθμός τούτος, το 2030 θα έχουμε ανάγκη από δύο πλανήτες για να καλύψουν τις ανάγκες μας..

Αιτία αποτελεί η δημογραφική αύξηση, αφ’ ενός, αλλά και αφ’ ετέρου ο όλο και πιο λαίμαργος σε κατανάλωση φυσικών πηγών τρόπος ζωής μας, που βασίζεται όλο και περισσότερο στην ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, ωστόσο, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι εξίσου υπεύθυνοι για αυτή την καταστροφή.

Με τον τρυφηλό τρόπο ζωής των Αυστραλών, ή των Αμερικανών, χρειάζονται πάνω από 5 πλανήτες για να την συντηρήσουν, οι Γάλλοι έχουν ανάγκη από 3, ενώ οι Κινέζοι από 2,1, πολύ παραπάνω από την λιτότητα των Ινδών (0,6).

Αντίστοιχα, σε σχέση με τις εθνικές φυσικές πηγές, οι Ιάπωνες θα είχαν ανάγκη από 7 φορές την  χώρα τους για να ικανοποιήσουν τις τρέχουσες καταναλωτικές ανάγκες τους και η Ιταλία κι η Βρετανία 4 φορές.

Συνολικά, το οικολογικό αποτύπωμα των ανεπτυγμένων χωρών είναι 5 φορές μεγαλύτερο από εκείνο των φτωχών κρατών και για την αποτροπή αυτής της κατάστασης θα χρειαστεί κατ’ αρχάς ο περιορισμός στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αφού μόνο αυτές αποτελούν το 60% του παγκόσμιου οικολογικού αποτυπώματος.

Για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω των 2 βαθμών Κελσίου,  όπως προβλέπουν οι στόχοι της Συμφωνίας των Παρισίων για το κλίμα, που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2015, η ανθρωπότητα θα πρέπει να απελευθερωθεί από τα ορυκτά καύσιμα πριν από το 2050 και τα μέτρα είναι γνωστά.

Είτε πρόκειται για την επιβολή οροφής και κατόπιν μείωση της παραγωγής των σταθμών ενέργειας με βάση τον άνθρακα, την ταχύτερη ανάπτυξη ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, ή βελτίωση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας, η μείωση των εκλύσεων άνθρακα κατά 50%  και άλλη μια  παράμετρος είναι η μείωση του διατροφικού αποτυπώματος, που μπορεί να επιτευχθεί με τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών, την μείωση των προϊόντων ζωϊκής προέλευσης και την στροφή προς πιο αειφόρους τρόπους παραγωγής, όπως τα βιολογικά προϊόντα και την αγρο-οικολογία, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

M.X.