Βοιωτική Ώρα

Η αδέσμευτη εφημερίδα

Friday, Oct 20th

Last update04:42:45 PM GMT

You are here:: ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑ Συνεχίζονται τα προβλήματα με τις καταστροφές των καλλιεργειών από τα αγριογούρουνα και στην Βοιωτία
Διαφήμιση
pikasishearing.gr

Συνεχίζονται τα προβλήματα με τις καταστροφές των καλλιεργειών από τα αγριογούρουνα και στην Βοιωτία

E-mail Εκτύπωση PDF
hide

 

agriog

Να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για τον έλεγχο του πληθυσμού του αγριόχοιρου, ζητεί από τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Η ΕΝΠΕ αναδεικνύει τα προβλήματα που δημιουργεί ιδίως στην αγροτική παραγωγή ο υπερπληθυσμός του αγριόχοιρου και κρίνει επιβεβλημένη την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, για τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων στην κατεύθυνση ελέγχου του πληθυσμού του αγριόχοιρου.

Ως ενδεικτικά μέτρα η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας προτείνει τη διεύρυνση της κυνηγετικής περιόδου και την αύξηση της δυνατότητας κάρπωσης του αγριόχοιρου, την αυστηροποίηση του καθεστώτος εκτροφής των χοίρων ελευθέρας βοσκής, και την έρευνα και πιλοτική εφαρμογή νέων μεθόδων ελέγχου ανάπτυξης του πληθυσμού του αγριόχοιρου.

Παράλληλα, θεωρεί επιβεβλημένο να αποζημιώνονται όλοι οι παραγωγοί για τις ζημιές που προξενούν οι αγριόχοιροι στις καλλιέργειές τους καθώς, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο αγριόχοιρος δεν αποτελεί ζημιογόνο αίτιο προς ασφάλιση παρά μόνο σε Περιοχές προστασίας της Φύσης.

Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα είναι έντονο και στην Βοιωτία και χρόνο με τον χρόνο γίνεται εντονότερο.

«Είμαστε πλέον σε απόγνωση, οι καλλιέργειές μας καταστρέφονται, τα αγριογούρουνα στο πέρασμά τους δεν αφήνουν τίποτα, τρώνε τα πάντα, καλαμπόκι, σταφύλια, πεπόνια και καρπούζια. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα μπαίνουν και μέσα στο χωριό», τονίζει χαρακτηριστικά αγρότης από την περιοχή του Διονύσου στον Ορχομενό.

Γ.ΜΠΑΡ.