Βοιωτική Ώρα

Η αδέσμευτη εφημερίδα

Tuesday, Oct 17th

Last update04:37:10 PM GMT

You are here:: ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΑ Με επιτυχία στέφθηκε ο 1ος αγώνας δρόμου Θεσπιές - Θερμοπύλες «Στα χνάρια των ηρώων
Διαφήμιση
http://www.viotiki-ora.gr
eskarlas.gr

Με επιτυχία στέφθηκε ο 1ος αγώνας δρόμου Θεσπιές - Θερμοπύλες «Στα χνάρια των ηρώων

E-mail Εκτύπωση PDF
hide

Με απόλυτη επιτυχία και σε κλίμα συγκίνησης ολοκληρώθηκε στις Θερμοπύλες, την  Κυριακή στις 2 μμ της Κυριακής 30 Ιουλίου 2017 ο αγώνας δρόμου «Στα Χνάρια των Ηρώων» της μάχης των Θερμοπυλών του 480 π.χ.

Ο αγώνας με διαδρομή 102 χιλιόμετρα ξεκίνησε από τις Θεσπιές το Σάββατο 29-7-2017 στις 10 μμ. Και συμμετείχαν 96 αθλητές από όλη την χώρα, αριθμός που θεωρείται πολύ μεγάλος για εκδήλωση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά.

Η διοργάνωση έγινε  από  τον Α.Π.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ με την συνεργασία των Δήμων Αλιάρτου-Θεσπιέων, Λαμιέων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα της Ε.Ο.Σ.Λ.Μ.Α.Υ.

Πριν την εκκίνηση οι διοργανωτές και οι αθλητές συγκεντρώθηκαν στην κατάμεστη πλατεία των Θεσπιών, όπου με μια σεμνή τελετή έναρξης τονίστηκε η σημασία του αγώνα, αλλά και η σημασία του ιστορικού γεγονότος της εθελοντικής θυσίας των 700 Θεσπιέων στη μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.χ..

«Ο σημερινός αγώνας αποτελεί μια δυναμική ενέργεια που, σε συνέχεια άλλων, προσπαθεί να αποκαταστήσει μια ιστορική αδικία. Την αποσιώπηση από την ιστορία της εθελοντικής Θυσίας των Θεσπιέων. Σε τούτο τον τόπο γεννήθηκε το ιδανικό της αυτοθυσίας, της ανιδιοτελούς  θυσίας και οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν το αρχέτυπο του εθελοντισμού. Πολέμησαν και σκοτώθηκαν ενώ μπορούσαν να φύγουν. Η  ιστορία αποτελεί νεκρό μουσειακό είδος ή παραμένει ζωντανή μόνο αν το θέλουμε εμείς και σήμερα αποδεικνύουμε ότι τη θέλουμε ζωντανή. Ατενίζουμε το μέλλον αναζητώντας δυνατές ρίζες στο παρελθόν μας», είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων Γιώργος Ντασιώτης και απευθυνόμενος στους αθλητές πρόσθεσε: «Πριν 2500 χρόνια ακριβώς σε τούτο το σημείο μαζευτήκαν εκείνοι οι 700 άνθρωποι και αποφάσισαν να  σταθούν απέναντι στα αμέτρητα στρατεύματα του εχθρού. Αντίκρυζαν από εδώ ακριβώς την ίδια εικόνα που αντικρύζετε και σεις τώρα. Τον όμορφο Ελικώνα. Τα ιστορικά γεγονότα είναι τόσο μακρινά ή κοντινά όσο εμείς επιθυμούμε. Με αυτή την εικόνα στο μυαλό σας, την ίδια που είχαν και  οι 700 Θεσπιείς όταν ξεκίνησαν για την αθανασία, σας καλώ να αγωνιστείτε αυτή τη δύσκολη νύχτα….».

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Σωτήριος Κάπρος, πρόεδρος των «εν Αθήναις Θεσπιέων» με μια σύντομη αλλά περιεκτική ομιλία αναφέρθηκε στο χρονικό της μάχης των Θερμοπυλών ,στα γεγονότα των ημερών εκείνων και στα διαχρονικά μηνύματα που απορρέουν. Τόνισε επίσης την ανάγκη  αποκατάστασης της ιστορικής αδικίας για τους 700 Θεσπιείς.

Τέλος ο Πρόεδρος του Α.Π.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ, Σάμιος Κώστας, αναφέρθηκε στην ιστορική υποχρέωση όλων να θυμόμαστε ιστορικά γεγονότα που μας διδάσκουν πάντα, ενώ ανέφερε ότι η ανάδειξη της αυτοθυσίας των 700 Θεσπιέων αποτελεί τον λόγο της διοργάνωσης αυτού του αγώνα, ο οποίος καθιερώνεται ως διεθνής και αναμένεται να καταστεί μια ελκυστική διοργάνωση για εκατοντάδες αθλητές υπεραποστάσεων από όλο τον κόσμο.

Στην τελετή λήξης σήμερα στις Θερμοπύλες ,παραβρέθηκε αντιπροσωπία του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων με επικεφαλής το Δήμαρχο Γ. Ντασιώτη, αντιπροσωπία του Δήμου Λαμιέων με επικεφαλής το Δήμαρχο Νικόλαο Σταυρογιάννη και ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αποστολόπουλος.

Όλοι συνεχάρησαν τους Αθλητές και τόνισαν την υψηλή ιστορική σηματοδότηση της πράξης τους, η οποία πέραν της σπουδαίας αξίας που έχει  ως αθλητικό γεγονός, αποτελεί την αφετηρία της ανάδειξης ενός ιστορικού γεγονότος.

Στους 8 πρώτους άνδρες Αθλητές και στις  3 πρώτες γυναίκες απονεμήθηκαν κύπελλα, σε όλους απονεμήθηκαν δάφνινα στεφάνια, μετάλλια του συλλόγου τους και του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων, μπλουζάκια με το λογότυπο του αγώνα και  αναμνηστικά διπλώματα.

Ο Δήμος Αλιάρτου  - Θεσπιέων ευχαρίστησε τους εθελοντές και όσους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης, καθώς επίσης την Ελληνική Αστυνομία, και τον Διευθυντή Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας Μιχάλη Τσάτση, την Τροχαία και τον Διοικητή της Παναγιώτη Κανιάρη, τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αλιάρτου Δημήτρη Βούκατα, το ΕΚΑΒ και τον Ερυθρό Σταυρό.

al2