Βοιωτική Ώρα

Η αδέσμευτη εφημερίδα

Tuesday, Oct 17th

Last update04:37:10 PM GMT

You are here:: ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΘΗΒΑ Αντιπυρική περίοδος! Ενημέρωση πριν την έναρξη από 1ης Μαΐου..
Διαφήμιση
http://www.viotiki-ora.gr
eskarlas.gr

Αντιπυρική περίοδος! Ενημέρωση πριν την έναρξη από 1ης Μαΐου..

E-mail Εκτύπωση PDF
hide

Τι οφείλουμε όλοι να πράξουμε..

Παραμονεύουν πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις..

Τα μέτρα πρόληψης, που οφείλουν να υιοθετήσουν κάτοικοι κι επισκέπτες, από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου μέχρι την λήξη της, υπενθυμίζει το τμήμα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Θηβαίων, προκειμένου να αποτραπεί η εκδήλωση πυρκαγιάς!

• Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών και ιδιαίτερα όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι.
• Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
• Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
• Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεσθε σε υπαίθριους χώρους ή έξω από το αυτοκίνητο ενώ είστε σε κίνηση.
• Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
• Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε ευαίσθητες περιοχές σε περιόδους υψηλού κίνδυνου
• Καθαρίστε τις ιδιοκτησίες σας από σωρούς ξερών κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών.

Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες νομείς ή επικαρπωτές οικοπεδικών χώρων και λοιπών ακάλυπτων χώρων είναι υποχρεωμένοι να αποψιλώσουν, να καθαρίσουν και να απομακρύνουν την βλάστηση και οποιαδήποτε άλλα υλικά, σκουπίδια κ.α, που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά..

Επίσης, οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων  που βρίσκονται κοντά σε δασικές εκτάσεις (Μοσχοποδίου , Κιθαιρώνα κλπ), θα πρέπει να μεριμνήσουν άμεσα για τον καθαρισμό-αποψίλωση της βλάστησης και την δημιουργία ζώνης ασφαλείας προς την πλευρά του δάσους, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Υπενθυμίζεται, ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ο  Δήμος με βάση την  σχετική Νομοθεσία  επιβάλλει  πρόστιμα, ενώ όσοι δεν συμμορφώνονται ,  διώκονται  ποινικά  και ο καθαρισμός γίνεται αυτεπάγγελτα από το Δήμο με χρέωση  των ιδιοκτητών..

Να σημειωθεί, ότι το προσωπικό του Δήμου λόγω της μεγάλης έκτασης δεν επαρκεί και για τον καθαρισμό θα χρησιμοποιηθεί εφόσον απαιτηθεί , εξωτερικός συνεργάτης όπου το κόστος καθαρισμού θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Κατά την αντιπυρική περίοδο η καύση σιτοκαλαμιών & άλλων γεωργικών υπολειμμάτων επιτρέπεται μόνο μετά από ειδική άδεια που εκδίδεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αφού ληφθούν αυστηρά τα μέτρα που ορίζει ο νόμος.