Κλειστά τα καταστήματα  την Κυριακή, 7 Νοεμβρίου

Με την ευκαιρία της διενέργειας, σε πολλές περιοχές της χώρας, των φθινοπωρινών ενδιάμεσων εκπτώσεων που ξεκίνησαν εχθές, Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου , η ΕΣΕΕ  με εγκύκλιό της στις Εμπορικές Ομοσπονδίες και όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας, έδωσε οδηγίες και διευκρινίσεις, για την έναρξη των εκπτώσεων και την προσήκουσα διενέργειά τους, καθώς και για τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή. Το περιεχόμενο της εγκυκλίου έχει ως εξής:  

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο του ν. 4177/2013, ως ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι ορίζονται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, ωστόσο μπορούν να μεταβάλλονται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, ενώ επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Μαΐου και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, oι 15 ημέρες είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες.  

Συνακόλουθα ως ημέρα έναρξης του δεκαπενθημέρου είναι η Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου και αντίστοιχα, τελευταία ημέρα των εκπτώσεων θα είναι η Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου, με προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, 7 Νοεμβρίου.  Κατά τις ισχύουσες διατάξεις, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν την συγκεκριμένη Κυριακή, από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00 (παρ. 1 άρθρου 23 ν. 2224/1994).

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου (άρθρο 21 ν. 4177/2013), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ.  Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. 

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. 

Υπενθυμίζεται ότι, τόσο η συμμετοχή στις ενδιάμεσες εκπτώσεις όσο και η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, 7 Νοεμβρίου, είναι προαιρετικές

To ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς

Follow us: