Μέχρι τους 43 βαθμούς Κελσίου σκαρφάλωσε ο υδράργυρος σε πολλές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, (στη Μακρακώμη Φθιώτιδας έφτασε τους 42,9 ) προκαλώντας ρίγη ανησυχίας στους περισσότερους αγρότες.

Σύμφωνα με αναφορές παραγωγών από την περιοχής της Στερεάς, ζημιές ήδη καταγράφονται σε αμπέλια, σε ελιές Αμφίσσης, Καλαμών και Κορωνέικες, σε βιομηχανική ντομάτα και άλλα υπαίθρια κηπευτικά που δεν αντέχουν σε αυτές τις θερμοκρασίες.

Αντίθετα στα βαμβάκια προς το παρόν ο καύσωνας θεωρείται πως κάνει καλό, αρκεί να υπάρχει βέβαια και διαθέσιμο νερό, καθώς είναι γνωστό σε όλους το πρόβλημα.

Με ζημιές φέτος 360.000 αγροτεμάχια από 220.000 κατά μέσο όρο την τελευταία 10ετία

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται ιδιαίτερα αισθητές φέτος και στην ελληνική γεωργία καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, έχουν υποβληθεί 98.000 δηλώσεις ζημίες με 360.000 αγροτεμάχια για εκτίμηση από τους γεωπόνους του οργανισμού. Ο αντίστοιχος αριθμός δηλωθέντων με ζημίες αγροτεμαχίων δεν υπερέβαινε σε ετήσια βάση τις 220.000 κατά μέσο όρο την τελευταία δεκαετία.

Φέτος μόνο για τον παγετό υποβλήθηκαν στον ΕΛΓΑ πάνω από 68.000 δηλώσεις ζημιάς και δηλώθηκαν ως ζημιωθέντα πάνω από 225.000 αγροτεμάχια, έκτασης 1,3 εκατ. στρεμμάτων.

Πηγή: Stereaeconomy

Follow us: