12  Μαΐου 2021                                                    Κυκλοφορώ  και…

 

  • Μιμούμαι τους παρουσιαστές ραδιοφωνικών εκπομπών, πολλοί των οποίων χαρίζουν κάποια τραγούδια σε ακροατές τους προλογίζοντάς τα με το στερεότυπο «Αφιερωμένο εξαιρετικά»… σίγουρα το έχετε ακούσει, ναι; Ε, το βλέπετε και γραμμένο από μένα, με την αναλυτική του εξήγηση. Αφιερώνω επειδή έχω μόνο ένα θέμα και εξαιρετικά επειδή το θέμα είναι σπουδαίο και μοναδικό. Αν ρωτήσετε «Ποιο θέμα;» θα σας πω «Η γιορτή της μητέρας». Και θα σας εκπλήξω επειδή θα το πιάσω απ’ αλλού, το θέμα.
  • Ελευθερώνω τη σκέψη σας από τα συνήθη επετειακά, πάντα ωραία και  συγκινητικά, τα υμνητικά, τα προσφερόμενα με αγάπη και σεβασμό στο πρόσωπο εκείνης που τιμούμε κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μάη. Θέλω να σας τραβήξω την προσοχή σας σ’ αυτά που αιχμαλώτισαν τη δική μου, μέσα σ’ όλα τα εορταστικά. Έλαβα μηνύματα, τηλεφωνήματα, φωτογραφίες, φιλμάκια, ποιήματα και σκέψεις, φιλμάκια με ανθοδέσμες και μουσικές… Ένα ξεχώρισα για μένα, αυτό ξεχωρίζω για σας.
  • Ανταποδίδω με τηλεφώνημα τις ευχές που μου έστειλε η κ.Παντελάκη, κοινωνική γνωριμία των τελευταίων χρόνων. Ήθελα να ευχαριστήσω διά ζώσης αυτή τη συνομήλική μου χήρα  γυναίκα που μου έστειλε, πρωί Κυριακής, μερικά υπέροχα λόγια, ευχές για μένα που γιόρταζα ως μάνα. Με πολλές φίλες μανάδες ανταλλάξαμε ευχές «Χρόνια μας πολλά», «Να μας χαίρονται» κλπ. Η κ.Παντελάκη, όμως, δεν απέκτησε παιδιά. Τίποτε δεν την περιέχει σ’ αυτή τη γιορτή, δεν έχει κάτι να γιορτάζει, κανείς δεν της στέλνει λουλούδια ή γλυκά. Δεν είναι μαμά η κ.Παντελάκη. Σκέφτηκε, όμως, να ευχηθεί σε μένα να είμαι γερή και να χαίρομαι τα παιδιά μου. Τόσο τρυφερή, τόσο ευγενική κι ανώτερη συμπεριφορά… πιο συγκινητική απ’ όλα! Και στο τηλεφώνημά μου απάντησε με τόση χαρά και τόσο θερμά λόγια! Μια γυναίκα χωρίς παιδιά την ημέρα που γιορτάζουν οι μητέρες. Υποκλίνομαι. 
  • Βάζω πλάϊ σ΄αυτό ένα άλλο. Θυμάμαι την κ.Μάνια Μπικώφ, αθλήτρια του πόλο και ναυαγοσώστρια, παντρεμένη με τον Σπύρο, μητέρα  τεσσάρων παιδιών. Έδωσε προ καιρού μια συνέντευξη στην εκπομπή «Συν γυναιξί». Σε ερώτηση για τη σχέση της με τα παιδιά της, η κ.Μπικώφ διέψευσε την προσδοκία του παρουσιαστή ν’ ακούσει κάτι αγαπησιάρικο «μαμαδίστικο» και απάντησε: «Δεν είναι προτεραιότητά μου τα παιδιά. Προτεραιότητά μου είναι ο Σπύρος». Όπως σας το λέω, το είχα σημειώσει. Μαντέψτε τώρα, τι κάνω;
  • Νιώθω να μου λείπει, κάθε μέρα λίγο πιο πολύ, τα τελευταία είκοσι χρόνια. Η μαμά μου. 
  • Τιμώ το ’21 θυμίζοντας την Β΄ Εθνοσυνέλευση, που έγινε τέτοια εποχή του 1823, στο Άστρος. Τότε αποφασίστηκε – μεταξύ άλλων –  ότι «χρώματα των ελληνικών σημαιών της θαλάσσης και της ξηράς είναι  το κυανούν και το λευκόν».

Χαιρετώ όλους εσάς, τους φίλους μου.

Γράφει η Μαρίνα Αντωνάτου

Follow us: