Ιερωμένος σε πιστή με μάσκα εντός της εκκλησίας: «Αυτός ο κλόουν να περάσει έξω»

Σε συνέχεια των συστάσεων στις αρχές Μαΐου και πιο συγκεκριμένα για το συνωστισμό πολιτών στην πλατεία της Θήβας, κατά τη Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή, ο Ιατρικός Σύλλογος με νέα ανακοίνωσή του απευθύνει όμοια σύσταση προς “εκείνους, τους λίγους ιερωμένους, οι οποίοι αψηφούν τα υγειονομικά μέτρα ασφαλείας, τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου” αλλά και τους νόμους της Πολιτείας.

“Δυστυχώς διαπιστώσαμε από μαρτυρίες πολιτών ότι κάποιοι ιερωμένοι αψήφησαν κάθε νομοθετικό μέτρο αλλά και τις αποφάσεις της ίδιας της Ιεράς Συνόδου, επικαλούμενοι ίσως την μακρά παράδοση ή το sui generis θρησκευτικό τους καθήκον, και ως πράξη αντιστάσεως (;) έναντι σε κάποιον που επιβουλεύεται (;) την πίστη, τέλεσαν την Ανάσταση στις 12 το βράδυ και όχι στις 21:00 όπως όλοι οι υπόλοιποι”, σημειώνει εκ μέρους του Δ.Σ. του Ι.Σ. Θήβας η Πρόεδρος Φιλιώ Πρωτόπαπα.

Και προσθέτει: “Αλλά δεν είναι μόνον αυτό το επιλήψιμο. Οι ίδιοι άνθρωποι, εξακολουθούν, όχι μόνον να παραβιάζουν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, αλλά και να επιβάλλουν στους πιστούς να τα παραβιάσουν, διακινδυνεύοντας την υγεία αλλά και τις ζωές, πολλών  ανθρώπων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φράση που απηύθυνε ιερωμένος της περιοχής μας, σε πιστή που φορούσε μάσκα εντός της εκκλησίας, η οποία ήταν και ασθενής: «Αυτός ο κλόουν να περάσει έξω».

Τέτοιες πρακτικές όχι μόνον προσβάλλουν όλους τους υπόλοιπους που τηρούν τα μέτρα προστασίας αλλά κυρίως προσβάλλουν όσους ιερωμένους αυτή τη στιγμή πάσχουν από κορωνοϊό και κυρίως εκείνους τους ιερωμένους, που έχασαν τη ζωή τους από αυτόν”.

Ακολούθως επισημαίνει μεταξύ άλλων: “Άραγε ποιο είναι το παράδειγμα που δίδουν προς τους πιστούς;

Πιστεύουμε ότι η Θεολογία της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, επισημαίνει  και προασπίζει εξίσου την ψυχική και σωματική υγεία του κάθε ανθρώπου.

Εξ όσων γνωρίζουμε  ο Χριστός δίδαξε το «Αγαπάτε αλλήλους, ως Εγώ ηγάπησα υμάς», με την οποία διδαχή δε συνάδει αυτή η συμπεριφορά,και ελπίζουμε ότι θα συμμορφωθούν με τις υγειονομικές υποδείξεις , ώστε να προσφέρουν αγάπη και προστασία, και όχι δογματισμό και κίνδυνο ζωής”.

Καταλήγοντας υπογραμμίζει οτι “Φρόνιμο και συνετό θα ήταν από κάποιους κληρικούς να μην αποφαίνονται για θέματα ιατρικής φύσεως ιδιαίτερα της πανδημίας κορωνοϊού όταν οι ίδιοι δεν είναι γνώστες”, και προτρέπει τους αναφερόμενους ως αρνητές ή αμφισβητίες, να μελετήσουν το άρθρο του Σεβασμιωτάτου Αργολίδος, Νεκτάριου, με τίτλο « Το σύνδρομο του πρωτόπαπα Αβακούμ».

Follow us: