Τα φυσικά μέσα σαν βασικός τομέας της φυσικοθεραπείας εξελίσσονται ραγδαία κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ανοίγοντας καινούργιους ορίζοντες στην ποιότητα των παρεχόμενων φυσικοθεραπευτικών υπηρεσιών. Σημαντικός σταθμός στην εξέλιξη των φυσικών μέσων αλλά και αφετηρία συγχρόνως για την αναζήτηση καλύτερης ποιότητας θεραπευτικών σχημάτων υπήρξε η εισαγωγή στην καθημερινή πράξη των σύγχρονων μέσων.

Στα φυσικά μέσα που χρησιμοποιούνται από τους φυσικοθεραπευτές  συγκαταλέγονται μηχανήματα τα οποία ως απώτερο σκοπό έχουν τη μείωση του πόνου, του οιδήματος, την προώθηση της επουλωτικής διαδικασίας κ.α.. Έτσι, λοιπόν, τα φυσικά μέσα που χρησιμοποιούνται σκοπό έχουν να αποτελέσουν τη βάση για τη διευκόλυνση της επίτευξης του θεραπευτικού σχήματος.

Στα φυσικά μέσα που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνονται ο Υπέρηχος, το L.A.S.E.R., η Διαθερμία, τα Ρεύματα με τις διάφορες υποκατηγορίες τους, το  Δινόλουτρο, κρυοθεραπεία, θερμοθεραπεία κ.α.

                                       ΗΛΕΚΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ως ηλεκτροθεραπεία ορίζεται η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας για θεραπευτικούς σκοπούς. Η ηλεκτροθεραπεία χρησιμοποιείται ευρέως στον χώρο της φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης και τα αποτελέσματά της έχουν ερευνηθεί και αποδεχθεί στον διεθνή χώρο. Υπάρχουν πολλοί τύποι ρευμάτων που χρησιμοποιούνται ανάλογα με την πάθηση του ασθενούς. Έτσι οι πιο γνωστοί είναι:

 

  • Τα αναλγητικά ρεύματα T.E.N.S
  • Τα διασταυρούμενα ρεύματα   
  • Τα διαδυναμικά ρεύματα
  • Τα φαραδικά ρεύματα
  • Τα ρώσικα ρεύματα
  • Τα γαλαβανικά ρεύματα
  • Ηλεκτρικός μυϊκός ερεθισμός
  • Ιοντοφόρεση

Η χρήση της ηλεκτροθεραπείας ανάλογα με την μορφή των ρευμάτων που εφαρμόζονται προκαλούν αναλγησία, βελτιώνουν την αιματική κυκλοφορία, χαλαρώνουν τους μυϊκούς σπασμούς, επιβραδύνουν την μυϊκή ατροφία, βελτιώνουν την νευρομυϊκή   δυσλειτουργία, προκαλούν μυϊκή επανεκπαίδευση μέσω του ηλεκτρικού μυϊκού ερεθισμού και βοηθάει στην απορρόφηση διαφόρων ουσιών αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών αλοιφών μέσω της ιοντοφόρεσης.

Υπεύθυνος καθηγητής: ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ (Τμήμα ΒΟΗΘΩΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ – Εσπερινό ΕΠΑΛ –  ΕΚ Λιβαδειάς)

πηγές:physioactilifeclinic , physiogen

 

Follow us: