22  Μαρτ. 2021                                                               Κυκλοφορώ  και…

 

  • Καταλήγω, μετά από σκέψη, στην απόφαση να μιλήσουμε μόνο για την εθνική μας γιορτή σήμερα. Από κορονο-ιό έχουμε παρανταλιάσει, ξεχείλισαν τα νοσοκομεία, ζητούνται 250 εθελοντές γιατροί να βοηθήσουν, προσφέρονται 69, οι υπόλοιποι επιστρατεύονται από το κράτος, η αντιπολίτευση ζητάει να επιταχθούν και οι ιδιωτικές κλινικές, οι  ιδιοκτήτες τους λένε ότι κι εκείνες είναι γεμάτες, πάρτι γίνονται εδώ κι εκεί, τι να πεις; οι πολίτες θα παίρνουν τεστ για τον κορονο-ιό, δωρεάν, από τα φαρμακεία,  γκρίνια οι φαρμακοποιοί για τη χωρίς κέρδος δουλειά που τους φορτώνουν, όχι όλοι ευτυχώς, ραντεβού ακυρώνονται λόγω φόβου για το εμβόλιο της AstraZeneca, μέτρα ανακοινώνονται χωρίς ομόφωνες αποφάσεις, ανοίγουν τα κομμωτήρια, τα σχολεία όχι ακόμη, moratorium ζήτησε ο άλλος, να ’ναι καλά, μ’έκανε και γέλασα… και στην υπόλοιπη Ευρώπη χάλια τα πράγματα…γι αυτό λέω να μη μιλήσουμε για τέτοια, να πούμε μόνο για την επέτειο  της 25ης Μαρτίου, μεθαύριο είναι, εντάξει;  Χαίρομαι που συμφωνούμε! 
  • Ξαφνιάζομαι ευχάριστα ακούγοντας Πρέσβεις στην Αθήνα  να διαβάζουν ποιήματα για τον εθνικό μας ξεσηκωμό του 1821, γραμμένα στη γλώσσα  της πατρίδας τους, από συμπατριώτες τους ποιητές που ύμνησαν εκείνο τον Αγώνα κι εκείνους τους ήρωες. Απλό και συγκινητικό. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε την πρόσκληση, εννέα Πρέσβεις διαβάζουν ποιήματα από: Γαλλία, ΗΠΑ, Ρωσσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία και Ρουμανία. Συγχαρητήρια σε όλους!
  • Μένω κατάπληκτη από το θέαμα: Δύο έφηβοι αποδίδουν στη νοηματική γλώσσα τον Εθνικό Ύμνο. Πρωτοφανές! Έγινε στο Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης, με εμπνευστές και δημιουργούς από τον Σύλλογο διδασκόντων νοηματικής γλώσσας και με υπογραφή της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Τα παιδιά λέγονται: Ελευθερία Λαζαρίδου και Χρήστος Γκανάτσας. Ό,τι και να πω, λίγο! 
  • Γελάω: ρεπόρτερ του «Σκάι» σταματάει κόσμο στον δρόμο, δείχνει πορτραίτα αγωνιστών του 1821 και ρωτάει αν τους γνωρίζουν. Πανωλεθρία! Η κ.Φλυτζάνη θέλει να απαλύνει κάπως την κατάσταση και παρατηρεί ότι «… κάποιοι, τον Κολοκοτρώνη με το μουστάκι, τον αναγνώρισαν…». Το μουστάκι; Ανάμεσα στους δέκα, όλους με κάτι μουστάκια να! θα ξεχωρίσεις τον Γέρο του Μωριά απ’ το μουστάκι; Όσοι τον βρήκαν ή τον ήξεραν ή πέταξαν το όνομα στην τύχη. Ο Κολοκοτρώνης είναι πράγματι ο πιο γνωστός ήρωας, έχει πράγματι στοιχεία ξεχωριστά. Αλλά, όχι το μουστάκι, καλή μου! Άκου το μουστάκι! 
  • Τιμώ το ’21:  με δύο στίχους του Κωστή Παλαμά, ένα σάλπισμα ψυχής προς τους Έλληνες που ανέβηκαν στα βουνά της Αλβανίας για να υπερασπίσουν την πατρίδα από την επίθεση της φασιστικής Ιταλίας. Έγραψε ο μεγάλος ποιητής: «Αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλον κανένα / Μεθύστε με τ’αθάνατο κρασί του εικοσιένα!».

Χαιρετώ όλους εσάς, τους φίλους μου

Γράφει η Μαρίνα Αντωνάτου

Follow us: