Με σειρά επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων, ο Δήμος Θηβαίων τιμά με λαμπρότητα την επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, στο βαθμό που το επιτρέπουν οι δύσκολες υγειονομικές συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Θηβαίων, Γιώργου Αναστασίου, η πρόσοψη του Παλαιού Δημαρχείου(κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης) «θα ντυθεί» με πανό μεγάλων διαστάσεων, που απεικονίζει την «Ελλάδα ευγνωμονούσα», έργο του Θηβαίου ζωγράφου Θεόδωρου Βρυζάκη.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, το Κέντρο Θηβαϊκού Πολιτισμού(ΚΕΘΗΠΟ), σε συνεργασία με τον Δήμο Θηβαίων, διοργανώνει διαδικτυακή  εκδήλωση με θέμα: «Η Επανάσταση του 1821. Η Ανατολική Στερεά και η Θήβα μέσα στην Επανάσταση», με τον θηβαϊκής καταγωγής συγγραφέα και ιστορικό ερευνητή, Γιώργο Πύργαρη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 8:00 μ.μ., μέσω Link στην πλατφόρμα Zoom και ελεύθερα από την σελίδα του ΚΕΘΗΠΟ στο Facebook. 

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου, ο Δήμαρχος Θηβαίων θα παραστεί στη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Θηβών, ενώ θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα περί κοινωνικών συναθροίσεων και τηρώντας τις υγειονομικές διατάξεις.

Τους αγωνιστές του 1821 τιμούν και τα Βάγια, αναρτώντας τα πορτρέτα των οπλαρχηγών Μήτρου Μπινιάρη και Αθανασίου Τζουνάρα στον Ιερό χώρο της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας Βαγίων.

Το «παρών» στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε 14 ημέρες πριν από την έναρξη της Επανάστασης στην επαρχία Θηβών, έδωσαν ο εφημέριος του ναού πατέρας Πολύκαρπος, ο Δήμαρχος Θηβαίων, Γεώργιος Αναστασίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Γρηγόρης Παπαβασιλείου, Ελευθέριος Τσέλλος και Δημήτριος Σακάτης, ο καθηγητής Γεώργιος Αντωνίου, ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Βαγίων «Μήτρος Μπινιάρης» Τάκης Παπακωνσταντίνου και κάτοικοι των Βαγίων.

Follow us: