Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων του 1821 ενάντια στον οθωμανικό ζυγό οριοθετεί την έναρξη της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Το όραμα για την δημιουργία του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους 200 χρόνια πριν, αποτελεί ορόσημο για τον ελληνισμό, διανθισμένο από τις ενδοξότερες στιγμές του έθνους μας.

Το σύνθημα της Επανάστασης «Ελευθερία ή Θάνατος» ήταν ο δρόμος που χάραξαν στις καρδιές των Ελλήνων ο “Θούριος” του Ρήγα Φεραίου και ο “Ακάθιστος Ύμνος”.

Το διαβαλκανικό επαναστατικό προσκλητήριο του Ρήγα για το τέλος της υποδούλωσης και η προσήλωση κληρικών, μοναχών & πιστών στην ανάγκη ύπαρξης ενός αδούλωτου έθνους, συνδιαμόρφωσαν τον μονόδρομο της επανάστασης.

Ο Ελληνισμός είτε θα αναδεικνυόταν ξανά, είτε θα έσβηνε για πάντα.

Είτε θα κατακτούσαμε την δυνατότητα να παλεύουμε με αυτοδιάθεση για την ελευθερία, την ισότητα και την δικαιοσύνη, είτε θα γινόμασταν παρελθόν.

Η μάχη άλλωστε για τα παραπάνω ιδεώδη είναι διαρκής, όπως έχει αποδείξει η σύγχρονη ελληνική μας ιστορία. Ο εφησυχασμός και ο εθνικός διχασμός πολλές φορές αναποδογύρισαν το κανάτι που γέμισαν οι ένδοξοι ήρωες του 1821.

Σήμερα, στη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, όχι μόνο εμείς, αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με μια νέα πρόκληση, με έναν αόρατο κι επίμονο εχθρό.

Αν και οι συνθήκες διαφέρουν, η προάσπιση του πιο πολύτιμου αγαθού, της ίδιας της ανθρώπινης ζωής απαιτεί κοινούς παρανομαστές με τους αγώνες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Με σθένος, θέληση, υπομονή κι αλληλεγγύη, μα πάνω από όλα αγάπη για τον συνάνθρωπο και την ζωή.

Ενωμένοι, νιώθουμε και είμαστε ανίκητοι!

Follow us: