15  Μαρτ. 2021                                                                    Κυκλοφορώ και …

 

  • Διαλέγω όμορφα πράγματα και θα πούμε γι αυτά σήμερα. Μπάφιασα πλέον – εσείς όχι; – με τόσες αγριότητες, βρισιές, απειλές, φωτιές, σειρήνες, βία αστυνομικού προς πολίτη, δολοφονική επίθεση διαδηλωτών κατά αστυνομικού,  ένταση, δηλώσεις και αντεγκλήσεις, ζημιές… ζημιωνόμαστε όλοι, σαν άνθρωποι, μέσα στην πανδημία που δεν λέει να κοπάσει. Ας πάρουμε μερικές λυτρωτικές ανάσες, με κάτι μικρά, γλυκά, αισιόδοξα για την ανθρωπιά μας. Ναι, υπάρχουν!
  • Σημειώνω: ο λεγόμενος «κουρέας του Τυρνάβου» κ.Χρήστος Χαρισούλης πήρε τα σύνεργά του και προσφέρει την τέχνη του στην περιοχή της Ελασσόνας που επλήγη από τον πρόσφατο μεγάλο σεισμό. Δέκα μέρες, σε δέκα χωριά. 
  • Σημειώνω: φιλοξενήθηκε παλιά από ντόπιο φίλο του στη Λάρισα. Μόλις έμαθε για τον σεισμό στην περιοχή που είχε επισκεφτεί, έστειλε χρήματα για να αγοραστούν δέκα σόμπες για τους ανθρώπους που βρέθηκαν να ζουν στις σκηνές. Ένας νέος από τη Νότια Κορέα, που ζει κάπου στην Αφρική. Δεν έχω το όνομά του, συγκράτησα όμως τη δήλωσή του: «Τίποτα δεν είναι αυτό μπροστά στη φιλοξενία που μου προσέφεραν». 
  • Σημειώνω: μαθητές 13-16 ετών, η Ίριδα Αγγελοπούλου, η Βασιλική Ηλιάδη, ο Χρήστος Ρεντζής και ο Άλκης Κωτσικόπουλος, με την καθοδήγηση της κ. Δ.Βουτυράκου στην ομάδα Plaisiobots, κατασκεύασαν ένα ρομποτικό μπαστούνι που βοηθάει να κινούνται με ασφάλεια στον χώρο και στον δρόμο συνάνθρωποί μας χωρίς όραση. Η ομάδα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην παγκόσμια Ολυμπιάδα ρομποτικής. 
  • Σημειώνω: πάνω στη αρχική ιδέα της κ. Αργ. Σπυριδάκη, δημιουργήθηκε και αναπτύσσεται η ομάδα «Διαβάζω για τους άλλους». Δουλειά από εθελοντές σε όλα όσα χρειάζονται για να γίνει ένα ακουστικό βιβλίο – λογοτεχνικό, επιστημονικό, πανεπιστημιακό σύγγραμμα, παραμύθια – που προσφέρει δυνατότητα μόρφωσης, σπουδών και απόλαυσης σε ανθρώπους που δεν μπορούν να διαβάσουν.
  • Συγχαίρω και χαίρομαι για όλα αυτά. Νοερά συγχαρητήρια για τα πρόσωπα που δεν γνωρίζω – αληθινή χαρά για μένα. Το καλό με συγκινεί πάντα. 
  • Ξεχνάω κάτι ακόμα καλό; Τι ξεχνάω, τι ξεχνάω… Α, ναι! Να ευχηθώ καλή όρεξη στον «κρατούμενο» που δοκίμασε να εκβιάσει την κυβέρνηση για να πάει στη φυλακή του γούστου του κι έκανε απεργία πείνας, δύσκολο πράγμα, ακόμα και για κάτι σκληρά αντράκια που σκοτώνουν κόσμο.  Όταν είδε ότι δεν… αποφάσισε να φάει, να καρδαμώσει που μας αδυνάτισε και να γυρίσει στον Δομοκό. Χάλια φυλακή, σου λέει, αλλά όχι να πεθάνω κιόλας. Αφού δεν μασάνε αυτοί τα κόλπα μου, ας μασήσω εγώ κανένα φαγάκι, λέει. Σωστό. Γι αυτό του λέω: Περαστικά και καλή όρεξη! 
  • Τιμώ το ’21: θυμίζοντας μια υπέροχη γυναίκα που πίστεψε στην Επανάσταση, προσέφερε τις υπηρεσίες της και ξόδεψε μέχρι δεκάρας την τεράστια περιουσία της για τον αγώνα. Την έλεγαν Μαντώ Μαυρογένους. 
  • Χαιρετώ  όλους εσάς, τους φίλους μου.

Γράφει η Μαρίνα Αντωνάτου

Follow us: