ΥΠΑΑΤ: Στόχος μας ο εκσυγχρονισμός του αγροτικού χάρτη και η  ενίσχυση της κτηνοτροφίας

 Υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό, η προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας»

Ο προϋπολογισμός του έργου για τη Στερεά Ελλάδα φθάνει τα 2.374.646,40€, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και αφορά έκταση 5.276.992  στρεμμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας.

Ήδη έχουν υπογραφεί ανάλογες συμβάσεις με τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης. Αύριο θα υπογραφεί ανάλογη προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Αντικείμενο της  σύμβασης είναι η μεταβίβαση της αρμοδιότητας για την ωρίμανση, δημοπράτηση και διεξαγωγή των διαγωνιστικών διαδικασιών για την επιλογή αναδόχου/ων των υποέργων όπως περιγράφονται στη Σύμβαση, από τον Κύριο του Έργου  (ΥΠΑΑΤ), στον Φορέα Ωρίμανσης  και Δημοπράτησης του Έργου (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).

Οι πόροι χρηματοδότησης του έργου προπέρχονται από α) την είσπραξη των τελών βόσκησης της (κάθε) Περιφέρειας και β) από πόρους του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Η διάρκεια της Σύμβασης αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31.12.2021.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός σημείωσε ότι η προώθηση και ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης συνιστά μείζονα προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ με στόχο να διασφαλιστεί η ορθολογική χρήση των βοσκοτόπων. «Στόχος μας είναι ο εκσυγχρονισμός του αγροτικού χάρτη της Ελλάδας  με στόχο την ανάταξη της κτηνοτροφίας στην πατρίδα μας», είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Λιβανός.

Σε συνεργασία που είχε με τον κ. Σπανό επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία που δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην ανάπτυξη του κτηνοτροφικού κλάδου ο οποίος μπορεί να προσθέσει στην ελληνική οικονομία και συνέδεσε την συγκεκριμένη παραγωγική διαδικασία με την προώθηση του brand της «Ελληνικής Διατροφής».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ευχαρίστησε τον  κ. Λιβανό για το ενδιαφέρον του και τόνισε ότι «με τη σύμβαση ενισχύεται στην πράξη η κτηνοτροφία και ο πρωτογενής τομέας. Είναι ένα σημαντικό βήμα για το «νοικοκύρεμα» της βοσκήσιμης γης, το οποίο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, με ό,τι αυτό σημαίνει συνολικά για τον Πρωτογενή Τομέα και την Οικονομία μας”.

 Σκοπός της Σύμβασης είναι η σύνταξη μελετών διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών, οι οποίες θα έχουν ως επιδίωξη την αειφορική αξιοποίησή τους, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Στόχος είναι  η πλήρης και αντικειμενική απογραφή της φυσιογνωμίας, του καθεστώτος χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής επιφάνειά τους, η αξιόπιστη εκτίμηση της βοσκοΐκανότητάς τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες, οι οποίες θα κατανεμηθούν  στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους.

Follow us: