Ο «Μάρτης» ή «Μαρτιά», σύμφωνα με το έθιμο που οι ρίζες του φτάνουν ως την αρχαία Ελλάδα,  προστατεύει τα πρόσωπα μας από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης. Η <<ΦΛΟΓΑ>> , ο  γνωστος Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Καρκίνο , έφτιαξε και φέτος με τις μητέρες και άλλες εθελοντές και εθελόντριες,  μια μεγάλη γκάμα με <<Μαρτάκια>> που μπορείτε να παραγγείλετε και να σας έρθουν στο σπίτι, στηρίζοντας έτσι τους Ξενώνες και το άλλο έργο του δραστήριου συλλόγου!
…Τον <<Μάρτη>> τον  φοράμε, στο ένα ή και στα δύο χέρια, τις πρώτες μέρες του Μάρτη  και στο τέλος του μήνα, μόλις δούμε το πρώτο χελιδόνι το βγάζουμε και το αφήνουμε στις τριανταφυλλιές ή στα δένδρα, για να το βρουν τα χελιδόνια και να φτιάξουν τη φωλιά τους. Σε άλλες περιοχές τα δένουν στην σούβλα του οβελία το Πάσχα για να μην <<κάψει>> η θράκα το αρνάκι…  Είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι οι ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα, ότι μπορεί να φτάνει ως τα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.
Παντού στην Ελλάδα επικρατεί η συνήθεια να δένουμε στο αριστερό ή και στα δύο χέρια λίγο πιο πάνω από τον καρπό, ένα βραχιολάκι από κόκκινη και λευκή κλωστή. Η κλωστή αυτή μπαίνει την πρώτη Μαρτίου, και πέφτει από μόνη της, ή βγαίνει την τελευταία μέρα του Μαρτίου, Είναι ένα έθιμο σύμφωνα με το οποίο αυτός που φορά το Μάρτη, κυρίως τα μικρά παιδιά, προστατεύονται είτε από ασθένειες γενικά ή «για να μην τα κάψει ο ήλιος» / για να «μην τα μαυρίζει ο ήλιος» ή για να «μην τα πιάνει το μάτι». Συμβολικά το λευκό και το κόκκινο χρώμα τα συναντάμε συχνά στη δεισιδαιμονία όταν είναι να αποτρέψουμε κάποιο κακό. Αυτό μνημονεύεται και από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς.
Τα “Μαρτάκια” της ΦΛΟΓΑΣ προέρχονται από τα καλύτερα χέρια, διότι είναι από εθελοντική δουλειά και μεράκι και η διάθεσή τους γίνεται για ιερό σκοπό!
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΤΕ ΜΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ ΕΥΡΩ, ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ “ΦΛΟΓΑ”.
Με τις αγορές αυτές βοηθάμε να συνεχίσει η ΦΛΟΓΑ το έργο της δίπλα στο παιδί με καρκίνο και να κρατήσουμε όλοι μαζί αναμμένη την Φλόγα των εθελοντών γονιών. Αν επίσης όπως περιηγείστε ….νομίζετε πως μπορείτε να μας βοηθήσετε με την χορηγία ειδών μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2107485000.
Για να τα αποκτήσετε τον “Μάρτη” πατήστε εδώ και παραγγείλτε:
Follow us: