Σε έναν νέο ιό

Μια ανησυχητική πρόβλεψη έκανε ο Νίκος Σύψας για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Ο λοιμωξιολόγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως το εμβόλιο είναι λιγότερο αποδοτικό πάνω στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ενώ στο σενάριο πως η εν λόγω μετάλλαξη επικρατήσει, τότε, όπως είπε, «θα ξαναγυρίσουμε στην εποχή της Ουχάν».

«Για τη μετάλλαξη της Αφρικής υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά», είπε αρχικά ο κ. Σύψας. «Άρα, υπάρχει η πιθανότητα ο ιός να ξεπερνάει την ανοσία και αυτό θα σημαίνει ότι ξαναγυρνάμε στην εποχή της Ουχάν, σε έναν νέο ιό».

Ο λοιμωξιολόγος συνέχισε εξηγώντας το πόσο επικίνδυνο είναι για την Ελλάδα να επικρατήσει η συγκεκριμένη μετάλλαξη στη χώρα μας.

«Εάν, λόγου χάρη, επικρατήσει το στέλεχος της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα, η νόσηση δεν μας καλύπτει, έχουμε έναν νέο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν», πρόσθεσε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας.

Σύψας: Κίνδυνος επιτάχυνσης της πανδημίας τον Φεβρουάριο με δύο προϋποθέσεις
Οσον αφορά την τάση αύξησης που έχουν τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, ο κ. Σύψας ανέφερε πως ο κίνδυνος για επιτάχυνση της πανδημίας είναι σημαντικός αν ισχύσουν δύο συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Υπάρχει κίνδυνος τον Φεβρουάριο να έχουμε επιτάχυνση της επιδημίας εάν ισχύσουν δύο προϋποθέσεις: να φτάσουν στο 30% τα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών στην Ελλάδα και να επιβεβαιωθεί η αύξηση της μεταδοτικότητας», είπε, ενώ για την αύξηση των κρουσμάτων τον Ιανουάριο σχολίασε πως «δεν έχουμε τόσες καλές εξηγήσεις. Μπορεί να οφείλεται στη μετάλλαξη του κορωνοϊού».
πηγή iefimerida.gr

Follow us: