26  Ιαν. 2021                                                                   Κυκλοφορώ και …

 

  • Ξεφυλλίζω το ένθετο της εφημερίδας για τα βιβλία. Κρίση ξε-κρίση, βγαίνουν πολλά καινούργια βιβλία. Διαβάζω με ενδιαφέρον  τίτλους και περιλήψεις: Λύκος ανάμεσα σε λύκους – Το ναυάγιο των πολιτισμών – Νέα σκοτεινή εποχή: το τέλος του μέλλοντος – Ο μονοδιάστατος άνθρωπος – Ο μονοσήμαντος κόσμος – Ξηρή εποχή – Σχετικά με το τίποτα  – Το κυνήγι του εχθρού – Σκοτεινό νερό – Κρίση ταυτότητος – Μισθοφόροι του χρήματος – Ένα φέρετρο για τη Σοφία – Η χρονιά θανάτου του Ρικάρντο Ρέις –– Νύχτες πυρετού – Θα γίνω σκιά σου –Το βρωμερόν ύδωρ της λήθης – Θραύση κρυστάλλων – Ο μονάρχης των σκιών – Η ζωή κάτω απ’ το χώμα … Πω-πώ! τι απογοητευμένοι τύποι τα συγγράφουν αυτά; Τι σκοτεινές σκέψεις κουβαλάνε; Τι πεθαμενατζίδικη διάθεση μαρτυρούν; Ερωτήσεις που απάντηση δεν έχουν. Λοιπόν, αρκετά! Πάω να κατεβάσω κανένα παλιό γλυκό βιβλίο, να ηρεμήσω τη σκέψη μου. Όχι, θα κάτσω μες στη μαυρίλα, λες και δεν φτάνει όλο αυτό το θανατικό που έχει τυλίξει τη ζωή μας…Τι στο διάολο πια!
  • Ψάχνω για το «ΤΑΛΓΚΟ», υπέροχο βιβλίο του Βασίλη Αλεξάκη, το πρώτο του που διάβασα, πριν χρόνια. Μετά θυμάμαι ότι το έχω δανείσει σε κάποιον ξεχασιάρη… Ευτυχώς, η ΕΡΤ είχε την ταινία «Ξαφνικός έρωτας» – άλλη μορφή της ίδιας ιστορίας, τιμής ένεκεν στον πολυβραβευμένο συγγραφέα που πέθανε προ ημερών. Σημειώνω κάτι που έλεγε: «Οι γονείς και τ’ αδέλφια μας φεύγουν, τα παιδιά μας μεγαλώνουν και χάνονται… Στο τέλος, οι λογοτεχνικοί ήρωες είναι η μόνη οικογένεια που μας απομένει, πάντα διαθέσιμη, πάντοτε έτοιμη να μας συνδράμει» – Υ.Γ. Το βιβλίο είναι απείρως καλύτερο από την ταινία. Και στους ήρωές του, πράγματι, βρίσκεις κάτι «συγγενικό», ο δημιουργός τους σίγουρα ήξερε καλύτερα.
  • Φτάνω εκεί που φοβόμουνα από την αρχή. Να μη θέλω πια ν’ ακούσω τίποτα για την υπόθεση των  βιασμών και των παρενοχλήσεων που καταγγέλλονται μετά από χρόνια, σε όλους πλέον τους χώρους. Απανωτές συνεντεύξεις, με τις παθούσες ανφάς ή προφίλ ή από πλάτη, περιγραφές με μη απαραίτητες λεπτομέρειες…μάς καλούν σχεδόν σε συμμετοχή από την κλειδαρότρυπα. Έτσι όμως, δεν εκτίθεται πια το θέμα, οι κυρίες εκτίθενται. Χάθηκε το μέτρο, αυτό το άριστον. Και χωρίς μέτρο, χάνεται το ουσιώδες. Μέτρο, κορίτσια! 
  • Συμπονώ τον Αλ.Τσίπρα που έχει τον γιο του άρρωστο από κορονο-ιό.  Η μόνη περίπτωση που του δίνω τη συμπάθειά μου, επειδή σέβομαι την αγωνία του ως πατέρα. Περαστικά στο παιδί!
  • Τιμώ το ’21: στη Βοστίτσα (σημερινό Αίγιο) τέτοιες μέρες 26-29 Ιαν. 1821, έγινε συμβούλιο για το πότε θα ξεκινούσε η Επανάσταση. Εκπρόσωπος της Φιλικής Εταιρείας, ο αμφισβητούμενος από πολλούς Παπαφλέσσας (κατά κόσμον Γ.Δικαίος)  παρουσίασε επιστολή όπου ο Αλ. Υψηλάντης έγραφε προς Κλήρο και  Προκρίτους : «Ο Δικαίος είναι άλλος Εγώ». Το πάθος του ανδρειωμένου καλόγερου οδήγησε στην έναρξη του Αγώνα, δύο μήνες μετά.
  • Χαιρετώ όλους εσάς, τους φίλους μου.   

Γράφει η Μαρίνα Αντωνάτου

 

Follow us: