Καθώς διανύουμε την περίοδο του Άγιου Σαρανταλείτουργου και της μεγάλης νηστείας των Χριστουγέννων, φθάσαμε ήδη σε απόσταση αναπνοής από την μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, τα Χριστούγεννα.

Δέκα μόλις ημέρες μας χωρίζουν από την Αγία Ημέρα και όσο πλησιάζουμε τόσο η ψυχή μας πάλλεται και η σκέψη μας κατευθύνεται προς την λυτρωτική στιγμή της Γέννησης του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού.

Άραγε έχει βρεθεί η ανθρωπότητα σε τόσο δύσκολες στιγμές όσο είναι αυτές που βιώνουμε σήμερα;

Έχει ποτέ στο παρελθόν βρεθεί να αιωρείται πάνω απ’ το κεφάλι της μια τόσο μεγάλη απειλή όπως είναι η σημερινή;

Ασφαλώς όχι, ακόμα και σε περιόδους παγκοσμίων πολέμων.

Κι αυτό συμβαίνει, γιατί τότε ο κίνδυνος ήταν μονοδιάστατος, προερχόμενος μόνον από κάποιο βόλι του εχθρού, το οποίο μπορούσε κανείς ν’ αποφύγει μέσα σ’ ένα χαράκωμα ή σ’ ένα καταφύγιο όσον αφορούσε τον άμαχο πληθυσμό.

Σήμερα όμως τα πράγματα είναι πολύπλοκα γιατί εκτός από τις πολεμικές εστίες, η φοβερή ασθένεια του κορονοϊού, του covid-19 έχει γονατίσει τα ανθρώπινο είδος σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Ανήμπορος ν’ αντιδράσει ο άνθρωπος, προσπαθεί με σπασμωδικά μέτρα, ελάχιστης εμβέλειας μπροστά στην ισχύ του ιού, να περιορίσει το κακό, ως ένα σημείο τα καταφέρνει αλλά το ζητούμενο, η ίαση, φαίνεται ότι απέχει ακόμα πολύ.

Μοναδική ελπίδα που προέκυψε τον τελευταίο καιρό, είναι το εμβόλιο, φαίνεται ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο, ήδη σε κάποιες χώρες έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται, όλοι μας δείχνουμε να το εμπιστευόμαστε καθώς ευχόμαστε η χρήση του να γενικευτεί και ελπίζουμε πολύ σύντομα τα καλά νέα να έλθουν.

Και εδώ ας μας επιτραπεί να επισημάνουμε κάτι σημαντικό και θεμελιώδες.

Σύμφωνα με όσα έχουμε πληροφορηθεί από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αυτήν την στιγμή τα εμβόλια που έχουν ανακαλυφθεί είναι τουλάχιστον τρία.

Αυτό για την ανθρωπότητα είναι υπέροχο νέο.

Έτσι θέλουμε να το δουν κι αυτοί που τα ανακάλυψαν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον έναν και μόνο κοινό σκοπό, την σωτηρία της ανθρωπότητας.

Να μην επιδοθούν σε απαράδεκτους και στείρους ανταγωνισμούς για το ποιο εμβόλιο θα επικρατήσει στην αγορά, γιατί το ζητούμενο είναι η παγκόσμια υγεία και αυτή η αξία είναι αδιαπραγμάτευτη.

Ας κρατήσουμε λοιπόν την ανακάλυψη του εμβολίου κατά του covid-19 σαν «το θαύμα των Χριστουγέννων» όπως πολύ σωστά είπε ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Και ας κάνουμε την εύρεση του εμβολίου, σαν εφαλτήριο για την εύρεση και του φαρμάκου κατά του ιού.

Και έτσι και φέτος να γονατίσουμε μπροστά στην φάτνη με ευλάβεια και να καλωσορίσουμε στον κόσμο τον θεραπευτή κάθε νόσου, τον νεογέννητο Σωτήρα μας Ιησού Χριστό, λυτρωμένοι από κάθε κίνδυνο και κάθε απειλή.

Γράφει  ο Κλέαρχος Καλογήρου

Follow us: