Σχεδόν μισός αιώνας πέρασε από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που ο ελληνικός λαός με αιχμή τους νέους ξέσπασε με οργή εναντίον της δικτατορίας των συνταγματαρχών που είχε βάλει για μια επταετία τη χώρα στο «γύψο».  

Στις 17 Νοεμβρίου 1973, ο ελληνικός λαός απαίτησε να σταματήσουν οι διώξεις, οι εκφοβισμοί, οι φυλακίσεις και τα βασανιστήρια και απαίτησε τη διασφάλιση βασικών δικαιωμάτων και την επιστροφή της συνταγματικής τάξης μέσα από το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία».

Σήμερα υποκλινόμενοι στον αγώνα τους, τιμούμε όλες και όλους που έδωσαν τη ζωή τους για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε, από τη θέση του ο καθένας τη δικαίωση του οράματος τους.

Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποτελεί σύμβολο των δημοκρατικών διεκδικήσεων και ευκαιρία για όλους μας να στοχαστούμε ξανά για όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στον πλανήτη, καθώς βασικές δημοκρατικές αξίες, όπως της ελευθερίας της έκφρασης, του σεβασμού της διαφορετικότητας καταστρατηγούνται, κλονίζοντας τα θεμέλια της δημοκρατίας και απειλούν την κοινωνική συνοχή. 

Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου πρέπει να παραμείνει ζωντανό στο μυαλό και την ψυχή κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενου πολίτη και φάρος έμπνευσης για όλους, ώστε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο περισσότερο δημοκρατικό, πλουραλιστικό και αλληλέγγυο.

Follow us: