ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ ΤΙΣ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020, Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ Η  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Πρόκειται για την κοινή πρωτοβουλία «η Ευρώπη στην Περιφέρεια μου», της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Με έναρξη την 28η Σεπτεμβρίου, έχει στόχο να συναντήσει κάθε κάτοικο της περιφέρειας και να αναδείξει ένα μοναδικό χώρο που αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για την περιφέρεια και τον πληθυσμό της. Παράλληλα, η πρωτοβουλία αυτή φιλοδοξεί να καλλιεργήσει περιφερειακή συνείδηση, υπογραμμίζοντας την ευρωπαϊκή διάσταση της τοπικής πραγματικότητας. 

Στην καρδιά της καμπάνιας βρίσκεται η επέκταση και επανέκθεση των θησαυρών του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών, ενός δημόσιου περιφερειακού μουσείου που ιδρύθηκε το 1894 και ανήκει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας (Περιφερειακή μονάδα της Στερεάς Ελλάδος), η οποία αποτελεί μία μη κερδοσκοπική περιφερειακή διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.  

Με την στήριξη της Ευρώπης, η ανακαίνιση και αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών ξεκίνησε το 2000 και το νέο μουσείο άνοιξε για το κοινό το 2016. Έκτοτε έχει υποδεχθεί  περισσότερους από 100.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο και έχει υλοποιήσει εκπαιδευτικά  προγράμματα για 2000 μαθητές. 

Η πρωτοβουλία αφορούσε κτιριακές παρεμβάσεις, επανέκθεση συλλογών και δημιουργία εκπαιδευτικών  προγραμμάτων. Επιπλέον, έγινε ιδιαίτερη προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν ποικίλα μέσα  επικοινωνίας στους εκθεσιακούς χώρους, καθώς και να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες (π.χ.  διαδραστική επικοινωνία, ψηφιακά εργαλεία), σε συνδυασμό με τις πιο παραδοσιακές  μεθόδους (π.χ. ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, ενημερωτικές ημερίδες, πολιτιστικές και  καλλιτεχνικές δράσεις κλπ.). Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να παρέχει ιστορικές πληροφορίες  για την περιφέρεια, να συσχετίσει την αρχαιότητα με τη σύγχρονη ζωή, και να οδηγήσει το κοινό  να εμπλακεί ενεργά σε ερμηνείες του παρελθόντος, μέσω της έκθεσης αυθεντικών αρχαιοτήτων  και μνημείων.  

Η συνολική αναβάθμιση του Μουσείου, το μετέτρεψε σε ένα από τα κύρια πολιτιστικά  περιουσιακά στοιχεία της περιφέρειας, στοχεύοντας στην προσέλκυση κοινού από όλο τον  κόσμο, συμβάλλοντας μέσω του τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη της οικονομίας και  βοηθώντας παράλληλα την τοπική κοινωνία να εξοικειωθεί με τον πολιτισμό της. 

Η καμπάνια «η Ευρώπη στην Περιφέρεια μου» προβάλλεται σε ολόκληρη την περιφέρεια, από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 28 Οκτωβρίου, με φυσική παρουσία και με ψηφιακά μέσα, με τη βοήθεια ειδικών σημάνσεων και προβολών στην περιοχή, καθώς και μέσω ψηφιακών καναλιών. 

Πληροφορίες χρηματοδότησης 

Επέκταση Μουσείου (Γ΄ΚΠΣ 2000-2007, χρηματοδότηση Ευρωπαϊκής Ένωσης 85%).  Συνολική δαπάνη: 8.076.873,89 € 

Επανέκθεση των Προϊστορικών, Κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Μουσείου (ΠΕΠ Θεσσαλίας -Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου 2007-2013 100% Ευρωπαϊκή  

συγχρηματοδότηση). Συνολική δαπάνη: 4.109.018,38 € (εκ των οποίων τα 4.080.870,27 €  χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Υπεύθυνοι επικοινωνίας: 

Χαβιάρα Άννα – Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης (Tηλ: 210 3256479, Email: achaviara@mnec.gr Μάινα Ρίτσα – Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων / Solid Havas (Τηλ: 210 8172103, Email: pressoffice@solidhavas.gr 

Follow us: