Η κινεζική κυβέρνηση, αντιτίθεται στις προσπάθειες πολιτικών ομάδων να πολιτικοποιήσουν αθλητικά γεγονότα, όπως αναφέρεται σε σχετική δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Ζάο Λιγιάν. Κατά συνέπεια και επί της ουσίας, απορρίπτονται οι εκκλήσεις, που απηύθυναν μέσω επιστολής, περισσότερες από 160 ομάδες που δρουν υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προς την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, προκειμένου να επανεξετάσει την φιλοξενία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 από το Πεκίνο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη τέτοια συντονισμένη προσπάθεια, μέχρι στιγμής, μετά από αρκετούς μήνες παρόμοιων κλήσεων από μεμονωμένες ομάδες δικαιωμάτων. Και προέκυψε, καθώς το Πεκίνο αντιμετωπίζει αυξημένη διεθνή αντίδραση για πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της μειονότητας των Ουϊγούρων στο Σιντζιάνγκ και νέων νόμων ασφαλείας στο Χονγκ Κονγκ.

«Η ΔΟΕ πρέπει να αναγνωρίσει ότι το Ολυμπιακό πνεύμα και η φήμη των Ολυμπιακών Αγώνων θα υποστούν περαιτέρω ζημία, εάν απλώς αγνοηθεί η επιδεινούμενη κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε όλους τους τομείς», αναφέρεται στην επιστολή.

πηγή ana.gr

Follow us: