Επιστολή στην Υπουργό πολιτισμού 

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, σε προσεχή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.), πρόκειται να εισαχθεί ως θέμα ημερησίας διάταξης η γνωμοδότηση για τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην περίφημη Κοιλάδα των Μουσών και πέριξ αυτής  και πάντως εντός  και πλησίον του ΚΗΡΥΓΜΕΝΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ της. Σημειώνουμε πως η τοπική ΕΦ.Α. Βοιωτίας, έχει εκδώσει αρνητική γνωμοδότηση.

Πέραν του ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που έχει η Κοιλάδα των Μουσών, του εξαιρετικού φυσικού κάλους  της περιοχής, αλλά και του σπουδαίου ρόλου στην διαμόρφωση των μύθων και του πολιτισμού μας, που αποπνέει η ευρύτερη περιοχή του Ελικώνα, σας κάνουμε γνωστό πως πρόκειται για μια περιοχή η οποία, από την εποχή του Ησιόδου που την κατοίκησε και εμπνεύστηκε τα έργα του λαμβάνοντας τη θέση που κατέχει στα παγκόσμια γράμματα, παραμένει αναλλοίωτη και διατηρεί τον χαρακτήρα της αγροτικής-κτηνοτροφικής περιοχής και, θα τολμούσα να πω, αποτελεί ένα ανοικτό Μουσείο που σε ταξιδεύει στο χρόνο.

Επειδή, αξιότιμη κα Υπουργέ, θεωρούμε ως  βάρβαρη την εισβολή στο χώρο της Κοιλάδας των Μουσών, βαρέων μηχανημάτων και τεράστιων εγκαταστάσεων που θα αλλοιώσουν δραματικά αυτό το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον, παρακαλούμε να ασκήσετε την επιρροή σας, ώστε στην επικείμενη συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. εφόσον συζητηθεί το θέμα να γίνουν σεβαστές οι προτεραιότητες που, ως τοπική κοινωνία, θέτουμε.

Μεταξύ αυτών των προτεραιοτήτων είναι ο σεβασμός της μεγάλης ιστορίας μας και της προστασίας σημαντικών τόπων που οι πρόγονοί μας  μας κληροδότησαν, με την ηθική υποχρέωση έτσι να τους παραδώσουμε στα παιδιά μας.

Ο βιασμός της Κοιλάδας των Μουσών και του πέριξ αυτής ζωτικού χώρου, αποτελεί λόγο δυναμικών αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας, η οποία ήδη βρίσκεται σε έντονη ανησυχία.

Σας πληροφορούμε δε όποτε το θέμα έλθει προς συζήτηση σε όργανο του δήμου (Τοπικό Συμβούλιο, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, Δημοτικό Συμβούλιο) για να γνωμοδοτήσει επί των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των εν λόγω εγκαταστάσεων η σχετική γνωμοδότηση θα είναι αρνητική.

Είμαι βέβαιος, κυρία Υπουργέ, πως θα αντιληφθείτε τη σπουδαιότητα του θέματος και θα πράξετε αναλόγως.

Εν αναμονή των εξελίξεων παραμένω στη διάθεσή σας.

Follow us: