27  Ιουλ. 2020                                                           Κυκλοφορώ και…

 

  • Καθαρίζω φρέσκα φασολάκια. Όπως στους στίχους του Γιάννη Ρίτσου, από το «Καπνισμένο τσουκάλι», με μικρές ή μεγάλες διαφορές και  ομοιότητες, με την ουσία να μετράει. Σας θυμίζω τι λέει ο ποιητής, για να κάνουμε τη σύνθεση: 

«Ξέρουμε πως ο ίσκιος μας θα μείνει πάνου στα χωράφια / πάνω στην πλίθινη μάντρα του φτωχόσπιτου / πάνου στους τοίχους των μεγάλων σπιτιών που θα χτίζουν αύριο / πάνου στην ποδιά της μητέρας που θα καθαρίζει φρέσκα φασολάκια στην δροσερή αυλόπορτα. Το ξέρουμε. / Ευλογημένη ας είναι η πίκρα μας / Ευλογημένη η αδελφοσύνη μας / Ευλογημένος ο κόσμος που γεννιέται»

  • Ανακατεύω στο νου μου ομοιότητες και διαφορές. Τα φασολάκια είναι από το μικρό μας περιβολάκι. Εγώ κάθομαι στην πολυθρόνα μου, πάνω στο καταπράσινο γρασίδι στον κήπο του σπιτιού μου – παλάτι δεν είναι, αλλά δεν το λες και φτωχόσπιτο – γύρω μου δεν με κλείνουν τοίχοι γιατί είμαι στην εξοχή, κάτω από τον ίσκιο δύο τεράστιων πεύκων. Κι είμαι μια μητέρα που καθαρίζει φρέσκα φασολάκια ευλογώντας τους γονείς που αγωνίστηκαν γι αυτά που μου άφησαν, τη ζωή που με βοήθησε να συνεχίσω ακόμα και με τις πίκρες της, τα παιδιά  που μου έδωσαν πρόγευση Παραδείσου, τα εγγόνια  που έρχονται να ομορφύνουν το μέλλον. Δεν ξέρω αν θα μείνει εδώ ο ίσκιος μου, όπως εννοεί ο ποιητής σίγουρα όχι. Ίσως, ελπίζω, στην καρδιά των αγαπημένων μου. Μου φτάνει να μείνει η αγάπη όλων μας αναμεταξύ μας. Μου φτάνει να ονειρεύομαι τον κόσμο του αύριο πιο ειρηνικό και πιο φωτεινό. Μου φτάνει που έχω στα πόδια μου το σκυλί μου να με κοιτάζει με μάτια πιο ανθρώπινα κι απ’  του ανθρώπου. Μου φτάνει που είμαι στο χωράφι μου των 740 τ.μ. και καθαρίζω φρέσκα φασολάκια. Φρέσκα φασολάκια με Γιάννη Ρίτσο! Δεν ξανάγινε! 
  • Μνημονεύω τον διάσημο σημειολόγο Ουμπέρτο Έκο – έπιασα τους μεγάλους σήμερα. Ο Ιταλός συγγραφέας έχει γράψει βιβλίο με τίτλο «Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις». Δεν ξέρω. Εύχομαι, πάντως, αν υπάρξουν, να είναι καλές. Για όλον τον κόσμο.
  • Αποχαιρετώ σας, γλυκείς μου, για τον όλον τον Αύγουστο. Εύχομαι να είναι ένας καλός μήνας, για όλους μας. Θα μου λείψετε, ελπίζω να είναι αμοιβαίο. Αν όλα πάνε καλά, αν είμαστε καλά, αν συνεχίσετε να διαβάζετε την εφημερίδα μας,  θα ξαναβρεθούμε. 
  • Χαιρετώ όλους εσάς, τους φίλους μου.
Follow us: