«Τα λάθη της υποχωρητικότητας απέναντι στην Τουρκία ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε η πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και νυν στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής κ. Κατερίνα Μπατζελή μιλώντας στo Radio North 98 και στην εκπομπή «Βεράντα Αριστοτέλους» για την τουρκική προκλητικότητα.

«Η διπλωματία της χώρας από την περίοδο της Λιβύης έπρεπε να είναι πιο επιθετική και αποφασιστική στα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα. Να δώσει το στίγμα ότι θα έχει καθαρή αντιμετώπιση και προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και των οικονομικών μας δικαιωμάτων. Η διπλωματία δεν έδωσε σαφές μήνυμα σε σχέση με την συνεργασία με τις άλλες διπλωματικές χώρες. Καθυστερήσανε τις διπλωματικές συνεργασίες με την Αίγυπτο. Σε σχέση με τη Ρωσία υπάρχει στρογγυλεμένη εκτίμηση φοβούμενοι τι θα πει η Γερμανία. Η διπλωματική μας πολιτική ήταν στάκα και περιμένω. Δεν ήταν επιθετική» είπε η κ. Μπατζελή.

Και συμπλήρωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ομιλεί για το πώς δημιουργήθηκε το φαινόμενο Ερντογάν. Η υπόθεση και το χάιδεμα του Ερντογάν άρχισε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ήρθε (ο Ερντογάν) χωρίς ατζέντα όταν επισκέφτηκε τη χώρα μας και είδε τον πρωθυπουργό Τσίπρα, ανακοίνωσε τα ζητήματα που θα ανοίξει σε εθνικό επίπεδο. Τότε ο κ. Παυλόπουλος στο δείπνο του είχε επιτεθεί. Μην παθαίνουμε ιστορική αμνησία και μην τα ξεχνάμε αυτά. Το δεύτερο λάθος  είναι όταν περάσανε οι οκτώ του πραξικοπήματος η διπλωματική στάση της τότε κυβέρνησης ήταν να επιστραφούν. Η αποκεμαλοποίηση άρχισε από εκείνη την περίοδο. Τα λάθη της υποχωρητικότητας ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ» είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπατζελή.

«Σταθερά το τελευταίο χρονικό η κ. Γεννηματά ως πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έχει τονίσει ότι πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των αρχηγών κομμάτων, έτσι ώστε να έχει μια διαχρονική συνεργασία, συναίνεση και εθνική συνεννόηση στα θέματα που προέκυπταν κάθε τόσο και λιγάκι από πλευράς Ερντογάν. Μετά την δεύτερη εκλογή του ο Ερντογάν έδινε σαφή μηνύματα προκλητικά ή πολιτικής επεκτατικής τακτικής την οποία και θα ακολουθούσε είτε διαμέσου του προσφυγικού, είτε διαμέσου της διαχείρισης του Αιγαίου στην πολιτική των χωρών της Μεσογείου. Φαινόταν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα ήθελε να επαναφέρει μια μεγαλοϊδεατική τουρκική πολιτική παίζοντας σε πολλά ταμπλό. Τρίτον, η Αμερική χωλαίνει πλέον σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα της προσωπικής και επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας» είπε μεταξύ άλλων η πρώην υπουργός.

Κάλεσε δε την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα. «Η Ευρώπη έπρεπε ήδη να έχει αναλάβει τις ευθύνες της όταν ο Ερντογάν υπέγραφε με την Λιβύη μνημόνιο συνεργασίας. Έπρεπε να παρέμβει. Η Ευρώπη στερείται εξωτερικής πολιτικής με σαφή στίγματα».

«Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έκανε κοιλιά. Αποδομήθηκε και αποπροσανατολίστηκε» κατέληξε η κ. Μπατζελή.

 

Follow us: