Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Θηβαίων ενημερώνει τους δημότες της ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς υγείας και κυρίως με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που αποτελεί τον πιστοποιημένο φορέα σχετικά με τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή της διασποράς του κορονοιου. 

Αναφορικά με την απολύμανση δημόσιων χώρων και ιδιαίτερα των σχολείων, ως μέτρο πρόληψης από τον ιό, αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε απόλυτα την αγωνία των δημοτών μας, ωστόσο , σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι διευκρινήσεις σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου της απολύμανσης «αφορούν τον καθαρισμό και την απολύμανση σχολείων/πανεπιστημίων, χώρων εργασίας, δωματίων ξενοδοχείων, χώρων αναμονής, μαθητικών/φοιτητικών εστιών και οικοτροφείων όπου έχει παραμείνει για κάποιο χρόνο ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης COVID-19.» 

Στην περιοχή του Δήμου Θηβαίων μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα. Επιπλέον, η απολύμανση χωρίς να υπάρχει πρώτα επιβεβαιωμένο κρούσμα, μπορεί και να έχει αρνητικές επιπτώσεις. 


Απολύμανση δεν σημαίνει και αποστείρωση και δεν εξασφαλίζεται η πλήρης εξάλειψη των μικροοργανισμών. Υπάρχει δε και η περίπτωση της ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών μικροβίων από απολυμάνσεις που γίνονται άκαιρα και αναίτια.

Γι’ αυτό και δεν προτείνεται από τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Παιδείας ακόμα η γενική απολύμανση των σχολικών μονάδων για προληπτικούς λόγους. Για την καλύτερη ενημέρωση των δημοτών κοινοποιούμε τον ακόλουθο σύνδεσμο του ΕΟΔΥ που αφορά οδηγίες για την εφαρμογή της απολύμανσης https://eody.gov.gr/odigies-gia-ton-perivallontiko-kathari…/ 

Ο Δήμος Θηβαίων είναι σε εγρήγορση, όπως και όλοι οι αρμόδιοι φορείς και θα επέμβει άμεσα αν υπάρξει ζήτημα και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις των ειδικών. Συστήνουμε ψυχραιμία καθότι ο πανικός και ο φόβος και οπωσδήποτε η διασπορά ψευδών ειδήσεων δεν είναι καλός σύμβουλος για θέματα που άπτονται της δημόσιας υγείας.

Follow us: