• Αρχίζω τα σούρτα-φέρτα για τις βασιλόπιτες. Δεν αλλάζει αυτό, κάθε χρόνο. Και δίνουν κάτι μεγάλα κομμάτια! Έρχονται με τα γιορτινά τους χαμόγελα και σου τα προσφέρουν οι κυρίες των Συλλόγων… μπορείς να πεις όχι; Εγώ πάντως, όχι. Εννοώ «Όχι, δεν μπορώ να πω όχι». Και είμαστε όλοι χαρούμενοι. Οι κυρίες που τιμώ το κέρασμά τους κι εγώ που θα «τιμήσω» τη βασιλόπιτα!

 

  • Εκτιμώ πολύ λιγότερο τους διάφορους – ίσως και αδιάφορους –  χαιρετισμούς των αιρετών αρχόντων που παρίστανται σ’ αυτές τις γιορτές. Ούτε αυτό αλλάζει, κάθε χρόνο. Τους καλούν στην εκδήλωση επειδή έτσι πρέπει, τους καλούν στο βήμα για τον ίδιο λόγο, τους δίνουν κι ένα μικρόφωνο για ν’ ακουστούν καλύτερα όσα έχουν να πουν. Καλά ως εδώ; Καλά! Οι περισσότεροι απευθύνουν δυο-τρεις ευχές, άντε τέσσερις, και κατεβαίνουν. Είναι, όμως και κάτι άλλοι…πα-πα-πα! Τι τους πιάνει; Ο συνδυασμός «εξέδρα + μικρόφωνο + κόσμος που θα μ’ακούσει θέλοντας και μη» ασκεί μία ακατανίκητη γοητεία πάνω σε πολλούς. Για μας, όμως, το κοινό, γοητευτικός ομιλητής είναι εκείνος που, όταν σταματήσει να μιλάει, θα μας κάνει να πούμε ότι θα θέλαμε να μιλούσε κι άλλο. Σπάνιο πράγμα! 

 

  • Ξοδεύω χωρίς σκέψη τον χρόνο στο κινητό μου τηλέφωνο, προκειμένου να επικοινωνήσω με τους εορτάζοντες την ημέρα του Αγ. Ιωάννου. Είναι πολλοί και καλοί κι αγαπημένοι, οι διαβαθμίσεις έχουν μικρή σημασία. Αυτό που μετράει είναι η χαρά της επαφής, συχνά μετά από μεγάλο διάστημα χωρίς νέα. Ένα τηλεφώνημα μπορεί, θα το έχετε νιώσει κι εσείς, μπορεί να μεταφέρει και αισθήματα. Παλιά λέγαμε «Περνάει μέσα από το σύρμα». Τώρα γίνεται και χωρίς καν αυτό. Η φωνή και μόνο φανερώνει τόσα αισθήματα! Τα κάνει να φαίνονται από μόνα τους. Φτάνει να ακούει κάποιος αληθινά. Είναι τέχνη αυτό, ξέρετε. Προσωπικά, με την τέχνη τα πάω καλά.

 

  • Τελειώνω με τα διάφορα περί χρόνου, προσπαθώντας να μείνω ψύχραιμη απέναντι στο ασταμάτητο πέρασμά του. Ας τον μιμηθούμε. Ασταμάτητος αυτός; Ασταμάτητοι κι εμείς! Μ’ αρέσει αυτό που διάβασα κάπου: «Δεν σταματάς να ζεις επειδή γερνάς. Γερνάς επειδή σταματάς να ζεις». Ε, τέτοια χάρη, δεν του την κάνω!

 

  • Χαιρετώ όλους εσάς, τους φίλους μου.

 

Follow us: