20 Μαΐου 2019                                                               Κυκλοφορώ και…

 

  • Αποχαιρετώ τον φίλτατό μου Σταύρο Γιαφεντή. Για πάντα. Μ’ένα ανάμικτο συναίσθημα: λύπης για τον θάνατο – χαράς για την ανώδυνη και ήσυχη αναχώρηση. Ο Σταύρος Γιαφεντής, παιδί της προσφυγιάς με καταγωγή από τη Θράκη, εγκαταστάθηκε στη Λιβαδειά το 1971 κι έζησε ευτυχισμένος με τις γυναίκες της ζωής του: τη γυναίκα του Γιούλη και την κόρη του Πάνσυ, γνωστές στην ευρύτερη βοιωτική κοινωνία για την επαγγελματική και την πολιτιστική τους παρουσία, κάτι που γέμιζε χαρά και περηφάνια τον σύζυγο και πατέρα Σταύρο. Έτσι τον γνώρισα κι έτσι τον συναντούσα, στο σπίτι του ή στις διάφορες εκδηλώσεις, πάνω από τριάντα χρόνια. Πάντα περιποιημένος, πάντα χαμογελαστός, με γνώσεις και χιούμορ,  διακριτικός, ένας άντρας παλαιάς κοπής, ιπποτικός και τρυφερός. Εμένα μου μιλούσε πάντα στον πληθυντικό της ευγένειας, τη γυναίκα του τη φώναζε με κάποιο υποκοριστικό της αγάπης. Ο Σταύρος Γιαφεντής αφήνει πίσω του την εικόνα ενός αληθινού κυρίου και τον ίσκιο ενός καλού ανθρώπου. Έφυγε απ’ τη ζωή στα 84 χρόνια του. Το «πόσο» θα ζήσουμε δεν το ξέρουμε, μπορούμε όμως να διαλέξουμε το «πώς» θα ζήσουμε. Ο Σταύρος είχε διαλέξει τον τρόπο τον καλό. Μνήμη αγαθή θα τον συνοδεύει.
  • Ισοζυγίζω το θλιμμένο αποχαιρετιστήριο με χαρούμενους χαιρετισμούς προς όλους τους εορτάζοντες σήμερα. Κώστας, Κωστής, Κωστίκας, και Κωνσταντίνος και σκέτος Ντίνος, Ελένη και Έλενα, Λένα κι η Λενιώ του Μίκη Θεοδωράκη, Κωστούλα, Κωνσταντίνα και σκέτη Ντίνα, ξέρω και μία Νούλα (από το Ντινούλα!) – να είστε όλοι καλά, φίλες και φίλοι!  
  • Εύχομαι επίσης «Καλή επιτυχία» – εκλογές έχουμε την Κυριακή. Σε όλους, γενικώς. Στους υποψήφιους που ζητούν την ψήφο μας, κατ’αρχήν. Δεν θα πετύχουν όλοι, δεν γίνεται. Το ξέρουν αλλά την θέλουν την επιτυχία, για πολλούς λόγους, μην το ψάχνουμε τώρα. Ας ψάξουμε καλύτερα, όλοι εμείς οι ψηφοφόροι, ποιον θα τιμήσουμε με την ψήφο μας. Μην τη  χαρίσουμε στον πιο πολυλογά, μην τη χαραμίσουμε στον τάδε κουμπάρο μας, μην την ξεπουλήσουμε για κάποιο προσωπικό κέρδος, μην την προσφέρουμε απέχοντας στον πιο άχρηστο! Να σκεφτούμε, να θυμηθούμε, να κρίνουμε και να πάμε στην κάλπη. Τον εαυτό μας να τιμήσουμε! Γι αυτό λέω και στους πολίτες: Καλή επιτυχία, παιδιά!
  • Χαιρετώ όλους εσάς, τους φίλους μου.
Follow us: