Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Μελάς  Κων/νος (Ηλεκτρονικός)         

Μαθητική  Ομάδα: Β’ τάξη ΕΠΑΛ – ΕΚ (Εργαστηριακού Κέντρου) Λιβαδειάς του τμήματος Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού

Το  Tablet είναι  άλλη μία συσκευή,  που έχει εισβάλλει τα  τελευταία χρόνια στη ζωή  μας, μαζί με πλήθος άλλων  ψηφιακών συσκευών. Η επιτυχία  της συσκευής συνδέεται με την  ευκολία που παρέχει σε δύο βασικούς  τομείς: στη μεταφορά και στη χρήση. Πρόκειται  δηλαδή για μία συσκευή που μεταφέρεται εύκολα λόγω  του μικρού της μεγέθους, παρέχει μία εξαιρετικά απλοποιημένη  διεπαφή με το χρήστη, χάρη στο φιλικό λειτουργικό της σύστημα, στη  χρήση της οθόνης αφής αλλά και ειδικών αισθητήρων στην οθόνη και είναι  σε θέση να συνδεθεί αυτόματα στο διαδίκτυο μέσω ενός δικτύου Wi-Fi.

Το  Tablet  ή υπολογιστής  ταμπλέτα, όπως αναφέρεται  συχνά στα ελληνικά, είναι μία  φορητή συσκευή, που όλες οι λειτουργίες  της συγκεντρώνονται σε μία οθόνη αφής. Η  συσκευή θυμίζει πολύ τα σύγχρονα smartphones με  βασική διαφορά τη διάσταση οθόνης, που κυμαίνεται  από 7 έως 13,5 ίντσες. Η επικοινωνία του χρήστη με τη  συσκευή δεν πραγματοποιείται μέσω ενός συμβατικού πληκτρολογίου  ή ποντικιού, αλλά μέσω του εικονικού περιβάλλοντος της οθόνης αφής,  η οποία παρέχει και ένα εικονικό πληκτρολόγιο (virtual keyboard), που αναδύεται  στην οθόνη κάθε φορά που υπάρχει η ανάγκη πληκτρολόγησης κειμένου.

Τα  λειτουργικά  συστήματα που  συναντάμε σε συσκευές  tablet είναι το λειτουργικό  android (πρόκειται για το συνηθέστερο), τα  windows 10 και τέλος το iOS, το οποίο αφορά  αποκλειστικά συσκευές της Apple. Οι κυριότεροι  κατασκευαστές tablet εκτός από την Apple που προαναφέρθηκε  είναι οι Samsung, Lenovo, Huawei, MLS, Microsoft,   HP και Bitmore. Το μέγεθος μνήμης RAM που φέρουν οι συσκευές  ποικίλλει από 1GB έως 16 GB, ενώ η ανάλυση οθόνης περιλαμβάνει τις  κατηγορίες High Definition (HD ή 720p), Full High Definition (FHD ή 1080p) και  Quad High Definition (QHD ή 1440p).

 

 

Για  να εκμεταλλευτούμε  τις δυνατότητες που  μας παρέχει η συσκευή θα  πρέπει να έχουμε εγκατεστημένες  τις ανάλογες εφαρμογές. Για να είμαστε  σε θέση να εγκαθιστούμε συσκευές θα πρέπει  να διαθέτουμε προεγκατεστημένη οπωσδήποτε την εφαρμογή  Google Play εφόσον διαθέτουμε λειτουργικό android ή Microsoft Store  εφόσον διαθέτουμε λειτουργικό Windows 10. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα  μεγάλο εύρος εφαρμογών με τις οποίες μπορούμε να διαβάζουμε βιβλία, να βλέπουμε  βίντεο, να επεξεργαζόμαστε εικόνες, να παίζουμε διασκεδαστικά παιχνίδια, να οργανώνουμε  ταξίδια, να πραγματοποιούμε συναλλαγές ή να προγραμματίζουμε με το βέλτιστο τρόπο μελλοντικές  μας εργασίες. Με λίγα λόγια, μπορεί η συσκευή να γίνει, ο καθημερινός ψηφιακός μας βοηθός.   

 

Follow us: