Δ. Κουτσούμπας: “..να διδαχτούμε για το σήμερα και να χαράξουμε καλύτερα το αύριο αυτού του τόπου για το συμφέρον του λαού μας»

Τι είπε για ανασχηματισμό και υπουργικό συμβούλιο

Στην Ελλοπία Θηβών τίμησε το ΚΚΕ τα 100 χρόνια του κόμματος, με εκδήλωση αφιερωμένη στον Κώστα Κολιγιάννη, Α’ Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Στεφάνι στον τάφο του Κώστα Κολιγιάννη κατέθεσε ο Γ.Γ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπαςενώ στην συνέχεια αντιπροσωπεία του κόμματος και πολίτες πορεύτηκαν στην πλατεία του χωριού, όπου ακολούθησε η εκδήλωση με ομιλητή αρχικά τον Κ. Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ..

Τιμούμε ήρωες του κομμουνιστικού κινήματος, ηγετικές φυσιογνωμίες, όπως ήταν ο Κώστας Κολιγιάννης, αντλώντας σήμερα διδάγματα από το παρελθόν, μέσα από αυτή την με άλματα ηρωική πορεία και τα θετικά της, αλλά ταυτόχρονα και με αδυναμίες, ελλείψεις και λάθη, να διδαχτούμε για το σήμερα και να χαράξουμε καλύτερα το αύριο αυτού του τόπου για το συμφέρον του λαού μας» τόνισε σε δηλώσεις του ο Δ. Κουτσούμπας, κληθείς να σχολιάσει επίσης, τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και το υπουργικό συμβούλιο: ..

«Οι διαβεβαιώσεις Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο δεν αφορούν τον ελληνικό λαό, αντίθετα με τα μέτρα, που τον γονατίζουν ακόμα περισσότερο. Είναι διαβεβαιώσεις προς την εγχώρια ολιγαρχία, προς την ΕΕ και το ΔΝΤ, σε αυτούς δίνει διαπιστευτήρια και τους είπε με απλά λόγια ότι θα υλοποιήσει μέχρι κεραίας αυτά που έχει συμφωνήσει μαζί τους, ματώνοντας τον ελληνικό λαό». 

Στην ζωή του Κ. Κολιγιάννη αναφέρθηκε εκτενώς ο Κ. Μπασδέκης, υπογραμμίζοντας: Κανένας εργάτης και εργάτρια, κανένας νέος και νέα δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την βαρβαρότητα της καπιταλιστικής κοινωνίας που ζούμε αλλά να παλέψουμε για ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ και συλλογικά και οργανωμένα για την προοπτική μιας άλλης κοινωνίας, που θα είναι απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, μιας κοινωνίας που οραματίστηκαν και πάλεψαν χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες μαζί τους και ο Κώστας Κολιγιάννης. Στην υπόθεση της δικαίωσης των οραμάτων και των ιδανικών για τα οποία πάλεψαν οι προηγούμενες γενιές, είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε σήμερα και εμείς, μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι την τελική νίκη, μέχρι το Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό”.

Ο Κώστας Κολιγιάννης γεννήθηκε στην Ελλοπία, στις 26 Ιούλη 1909 και μέλος του κόμματος έγινε το 1931και στο Εργατικό κέντρο Θήβας , από την ίδρυσή του, ήταν μέλος της διοίκησης και στην συνέχεια γραμματέας και ταμίας μέχρι το 1936, παίρνοντας μέρος και διοργανώνοντας αγώνες που γίνονταν για το μεροκάματο, ενάντια στην βαριά φορολογία, στις υπέρογκες τιμές του ρεύματος και του νερού, στα συλλαλητήρια και στους αγώνες που γίνονταν από τους εργάτες στο Κωπαϊδικό πεδίο.

Για αυτή του την δράση από το 1931 μέχρι το 1936 διώχθηκε ως γνωστός κομμουνιστής, στέλεχος του εργατικού κινήματος, αρκετές φορές πέρασε αυτόφωρο, για παράνομες συγκεντρώσεις, για διατάραξη της τάξης, για παράνομο έρανο και συνελήφθη από την αστυνομία για την κομματική και συνδικαλιστική του δράση.

Στάλθηκε εξορία στον Αη Στράτη, αλλά και στην Ακροναυπλία και από εκεί για την Πύλο και αργότερα στην “Σωτηρία” για νοσηλεία, απ΄ όπου δραπέτευσε μαζί με άλλους με την βοήθεια του ΕΛΑΣ στον οποίο εντάχθηκε τον Ιούνη 4

Έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας στην Ουγγαρία, στην Βουδαπέστη μέχρι το θάνατό του στις 5 Σεπτέμβρη του 1979 και η ταφή του έγινε στις 13 Σεπτεμβρίου στην γενέτειρά του στην Ελλοπία “επιστρέφοντας” ουσιαστικά μετά από 42 χρόνια στον τόπο που γεννήθηκε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων συγγενείς του Κώστα Κολιγιάννη, ο Δήμαρχος Θηβαίων Σ. Νικολάουο, ο αντιδήμαρχος Θηβαίων  Α. Καμούτσης, εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων Ελλοπίας και Ξηρονομής, καθώς και αντιπροσωπείες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελλοπίας και τον Σύλλογο γυναικών της περιοχής.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με λαϊκό – παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του χωριού , όπου λειτούργησε κι έκθεση αφιερωμένη στα 100χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ κι ένα μέρος της ήταν αφιερωμένο στον Κώστα Κολιγιάννη με φωτογραφίες του και πλούσιο αρχειακό υλικό από την δράση του που κέντρισε την προσοχή και το ενδιαφέρον των επισκεπτών. 

Follow us: