Πτώση του Χρηματιστηρίου η πρώτη αντίδραση..

Το μήνυμα στις αγορές

«Περάσαμε από πολλά κύματα για να φτάσουμε σήμερα στον προορισμό μας.. Τα μνημόνια της λιτότητας και της ύφεσης επιτέλους τελείωσαν. Αφήσαμε πίσω μας τις συμπληγάδες. Η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο Α. Τσίπρας για τα χειρότερα που μας περιμένουν και ξεκινούν και στην μετά μνημόνιο εποχή, η οποία ξημέρωσε στις 21 Αυγούστου.

Οι διαβουλεύσεις που θα κρίνουν ουσιαστικά την μείωση ή όχι των συντάξεων, τις μειώσεις φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, είναι συντομότατα και όλα θα έχουν τελειώσει μέχρι 16 Οκτωβρίου, με τις επίσημες αποφάσεις να καταφθάνουν στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου.

Η πρώτη αντίδραση πάντως, μετά του διάγγελμα του πρωθυπουργού έδωσε και το στίγμα της Ιθάκης, με την πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με το δεύτερο χτύπημα να αναμένεται από την ομιλία του στην ΔΕΘ, στην οποία θα ενσωματωθούν παροχές, πολιτική που ουδόλως ενδιαφέρει τους ξένους, που παρακολουθούν τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές και οι οποίοι περιμένουν να δουν τα επόμενα δείγματα γραφής της κυβέρνησης .

Άρα, κανένα μαξιλάρι ρευστότητας δεν πρόκειται να μας σώσει, καθώς αυτό καλύπτει μόνο το δημόσιο και όχι τις ανάγκες χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τραπεζών και κυρίως γιατί οι αγορές θα διαπιστώσουν πως η Ελλάδα το μόνο που κάνει είναι να ροκανίζει το απόθεμα μόνο και μόνο για να καλύπτει τις τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της.

Δυστυχώς, το διάγγελμα Τσίπρα απέχει πολύ από την σκληρή πραγματικότητα και τα όσα είπε δεν αντιπροσωπεύουν σε καμία περίπτωση όχι μόνο την τωρινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την κατάσταση που θα βρίσκεται τα επόμενα χρόνια.

Follow us: