Με περικοπές και ασήκωτους φόρους

Τι ψάχνουν στην κυβέρνηση

Ξαναζεσταμένες φοροελαφρύνσεις ετοιμάζονται από το βήμα της ΔΕΘ, για την μεσαία τάξη, για την οποία όμως, οι επικείμενες εξαγγελίες μοιάζουν με κακόγουστο ανέκδοτο.

Όσοι έχουν την ατυχία να αποκτούν εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ και την εντιμότητα να το δηλώνουν στην εφορία, θα υποστούν μια τρομακτική, σχεδόν εκδικητική αφαίμαξη εισοδημάτων, καθώς θα έπρεπε να αποδίδουν ως και το 60-70% των εσόδων τους στην εφορία και στο νεοσύστατο ΕΦΚΑ., έλεγαν οι επιστημονικοί φορείς όταν ο Κατρούγκαλος, Αχτσιόγλου και Πετρόπουλος πλάσαραν το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με την κυβέρνηση να απαντά πως όλα αυτά είναι υπερβολές κι ότι σε καιρό κρίσης έπρεπε να προστατευτούν οι πιο αδύναμοι, κοινώς ότι τα μεσαία εισοδήματα έπρεπε να «καρατομηθούν».

Επόμενη κίνηση της κυβέρνησης ήταν να αλλάξουν τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών και να επιβαρύνουν κατά επιπλέον 143.000.000 ευρώ τους ίδιους ανθρώπους, με αποτέλεσμα την δραματική υστέρηση περίπου 1 δις ευρώ στα φορολογικά έσοδα, καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες προτίμησαν να επιβιώσουν και να προσαρμόσουν αναλόγως τα δηλούμενα εισοδήματα τους.

Σήμερα η κυβέρνηση επιχειρεί πείσει τους δανειστές ότι πρέπει να γίνει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών γιατί το σύστημα πάει να κλατάρει και γιατί πρέπει να υποβοηθηθεί η ανάπτυξη.

Το σενάριο της ΔΕΘ έχει και μόνιμες μειώσεις φορολογικών συντελεστών, παρά το ότι το κόστος ξεπερνά τα 800.000.000 ευρώ όμως και με αυτόν τον τρόπο , η ελάφρυνση μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό των 5,5 δις ευρώ, που έχει στοιχίσει στους φορολογούμενους η 3ετής φοροεπιδρομή, η οποία άγγιξε ακόμα και θέματα ταμπού, όπως είναι η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ σε βασικά είδη, αλλά και οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης.

Όλα έγιναν βέβαια, με τις αλλαγές στην φορολογική κλίμακα, που μάτωσαν τα μικρομεσαία εισοδήματα κι ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε μια νύχτα , κάποιος που είχε εισόδημα 25.000 ευρώ είδε τον φόρο του να φουσκώνει κατά 350 ευρώ, ενώ κάποιος άλλος με εισόδημα 30.000 ευρώ τον είδε να φτάνει στις 7.300 ευρώ από 7.100 ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Ουδείς φυσικά μπορεί να ξεχάσει ότι η κυβέρνηση υποχώρησε με μοναδική ευκολία στις απαιτήσεις των δανειστών για μείωση του αφορολογήτου, όπως επίσης ότι έχει ήδη ψηφίσει μια δεύτερη μείωση του κατά 3.000 ευρώ από την Πρωτοχρονιά του 2020, δηλαδή αφού θα έχουν στηθεί οι κάλπες.

Το κερασάκι στην τούρτα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους ήταν ότι αυτές οι εκπλήξεις από την κυβέρνηση εφαρμόστηκαν από τα μέσα του 2016 με αναδρομική ισχύ από την Πρωτοχρονιά της ίδιας χρονιάς.

Το σενάριο της ΔΕΘ περιλαμβάνει επίσης, ελαφρύνσεις για τον… ΕΝΦΙΑ, όμως πρόκειται για τον ίδιο φόρο που υποτίθεται θα είχε καταργηθεί, αλλά στην συνέχεια υπήρξε «δέσμευση» ότι θα τροποποιηθεί επί το δικαιότερο, όμως τελικά μονιμοποιήθηκε και μάλιστα με ένα ελαφρύ «χάδι» από το υπουργείο Οικονομικών, που φρόντισε να επιβαρύνει περισσότερο όσους έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, πριν προχωρήσει βέβαια στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα της αγοράς.

Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών ψάχνει για μια έστω συμβολική μείωση του ΕΝΦΙΑ, τα αποκαλυπτήρια της τελευταίας Επικαιροποίησης του 3ου μνημονίου έφεραν στο φως αφενός την «ντρίπλα» που έκανε η κυβέρνηση προχωρώντας σε μερική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών για να αποφύγει τα εκκαθαριστικά- φωτιά κατά την πανηγυρική έξοδο και αφετέρου την δέσμευση της κυβέρνησης για αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης και το 2019 και το 2020, πετώντας έτσι το μπαλάκι στους επόμενους!

Παράλληλα με τα όσα επιχειρούνται από την ΔΕΘ , τα στοιχεία από τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία αποκαλύπτουν την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, αφού τα χρέη από φόρους έχουν φτάσει στα 101 δις ευρώ, από τα περίπου 71 δις στο τέλος του 2014, οι κατασχέσεις έχουν χτυπήσει την πόρτα σε 1.137.235 πολίτες, ενώ οι οφειλές για ασφαλιστικές υποχρεώσεις έχουν ξεπεράσει τα 33 δις ευρώ.

Follow us: