Καταργείται ουσιαστικά το Δουβλίνο ΙΙ

Η Ελλάδα, εθελοντικά, δια στόματος Τσίπρα αυτοδεσμεύεται να υποδέχεται επιστραφέντες πρόσφυγες και μετανάστες ως πρώτη χώρα υποδοχής.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, είχε προειδοποιήσει με βέτο στα συμπεράσματα της Συνόδου, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημα της Ρώμης για κατάργηση του Δουβλίνου, το Βερολίνο απέρριψε το αίτημα, αλλά τελικά και η Ιταλία προχώρησε στο μπλόκο και όλα άλλαξαν παρά την πλήρη συμφωνία Τσίπρα , για στήριξη Μέρκελ!

Στην Γερμανία,  ο εταίρος της κυβέρνησης Μέρκελ, ο Βαυαρός Χορστ Ζεεχόφερ , απειλεί την Γερμανίδα Καγκελάριο, ζητώντας, ο Κόντε απαιτεί να διαμοιραστεί και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες το βάρος των προσφυγικών ροών που φτάνουν στην Ιταλία, ο Ζέερχοφερ ζητά να κλειστεί συμφωνία που θα προβλέπει οι πρόσφυγες να επιστρέφουν στην Ιταλία, η Γερμανία  κάνει λόγο για αποβίβαση των μεταναστών στην Αφρική, αλλά με συνομιλίες πρώτα με αυτές τις χώρες, από την άλλη Γαλλία και Ισπανία προκρίνουν την λύση των hotspots, όμως Αυστρία, Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία και Βουλγαρία στήριξαν την ιταλική πρόταση.

Στην Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκαν, οι ροές κεντρικής και δυτικής Μεσογείου και η γαλλο-ισπανική πρόταση να φτιαχτούν hotspots, όπως έχει η Ελλάδα, σε Ισπανία Γαλλία, Ιταλία, σε αντίθεση με την ιταλο- αυστριακή πρόταση, που είναι να επιστρέφουν στην Αφρική, με συμφωνίες με Τυνησία και Λιβύη.

Τελικά μετά από 12 ώρες διαβουλεύσεων και μετά από το Ιταλικό βέτο, οι Ευρωπαίοι κατέληξαν σε κοινές αποφάσεις για το μεταναστευτικό.

Η Ιταλία πέτυχε να μην έχει καμία υποχρέωση ούτε να υποδέχεται πρόσφυγες αλλά ούτε και να της επιστρέφονται από τις βόρειες χώρες και οι 28 αποφάσισαν να δώσουν χρήματα στην Τουρκία ώστε να αποφύγουν μια νέα ανθρωπιστική κρίση όπως αυτή του 2015.

Συμφώνησαν  στην δημιουργία κοινών κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο και επεξεργασίας των αιτήσεών τους, αλλά και να περιορίσουν την ελευθερία κίνησης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη.

Με λίγα λόγια, η Ιταλία κατάφερε να μην δεσμευτεί για τίποτα, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οποία εθελοντικά δια στόματος Α.Τσίπρα αυτοδεσμεύεται να υποδέχεται επιστραφέντες πρόσφυγες και μετανάστες ως πρώτη χώρα υποδοχής.

Οι 28 συμφώνησαν να κάνουν αυστηρότερους τους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων, καθώς και να αυξήσουν την χρηματοδότηση που προσφέρουν στην Τουρκία, στο Μαρόκο και σε άλλες χώρες στη βόρεια Αφρική για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Βοήθειά μας, λοιπόν!

Follow us: