Πληρώστε πρώτα τα ληξιπρόθεσμα και μετά βλέπουμε..”

Αδύνατος ο μηδενισμός των οφειλών έως τις 20 Αυγούστου

Και το τελευταίο 24ωρο του διαθέσιμου χρόνου θα χρειαστεί να εξαντλήσει η ελληνική πλευρά για να εκταμιεύσει το «φθηνό» χρήμα του ESM που προορίζεται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, καθώς σήμερα αποφασίστηκε η αναβολή της απόφασης για την εκταμίευση της υποδόσης του 1δις ευρώ, με αίτημα η κυβέρνηση να προσκομίσει επιπλέον στοιχεία για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Απο το υπουργείο Οικονομικών καθησυχάζουν, λέγοντας ότι τα επιπλέον στοιχεία θα τεθούν στην διάθεση του ESM εγκαίρως ώστε η εκταμίευση να γίνει μέχρι την προγραμματισμένη ημερομηνία της 15ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εκ Βρυξελλών, η απόφαση για αναβολή πάρθηκε χθες στην συνεδρίαση του EWG στο Παρίσι, καθώς τα στοιχεία που προσκόμισε η κυβέρνηση και τα οποία αφορούσαν στην διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου μέχρι και το τέλος Απριλίου, δεν πληρούσαν τα κριτήρια του ESM.

Ο ESM έχει ανακοινώσει ότι μετά την 15η Ιουνίου, τα χρήματα θα πάψουν να είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα και μέρι τότε, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να συγκεντρώσει συμπληρωματικά στοιχεία, οπότε το φίδι καλείται να βγάλει από την τρύπα πάλι η ΑΑΔΕ, προχωρώντας σε μαζικές επιστροφές φόρων καθώς αυτές είναι κινήσεις που λαμβάνονται υπόψη από τον ESM ως αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνονται στα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης.

Τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού που ανακοινώνονται την επόμενη εβδομάδα και τα οποία θα αφορούν στον μήνα Μάιο, είναι πολύ πιθανό να δείξουν πολύ μεγάλη αύξηση στις επιστροφές φόρου, οπότε αν αυτό συμβεί, θα γνωρίζουμε όλοι τον λόγο.

Πάντως, η αναβολή, όσο και αν χαρακτηρίζεται ως τυπική από το υπουργείο Οικονομικών αναδεικνύει την αδυναμία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών να πληρώσει τους προμηθευτές του δημοσίου ακόμη και όταν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα.

Ακόμη και αν προχωρήσει η εκταμίευση έως τις 15 Ιουνίου που είναι και το πιθανότερο, θα υπάρξει πολύ μεγάλη δυσκολία στο να μηδενιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τις 20 Αυγούστου.

Follow us: