Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ήταν ο “φωστήρας”, που θεώρησε σωστό στις αρχές Ιουνίου να στείλει νέα λίστα αποδοχών στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με διορθωμένα εισοδήματα για την χρήση του 2017, αφήνοντας ξεκρέμαστους εκατοντάδες χιλιάδες των συνταξιούχων του δημοσίου, αλλά … τελικά η λύση έφτασε, έστω και αργά, με νέο εκκαθαριστικό των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, που θα εκδώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Η εκκαθάριση, λένε, θα γίνει αυτόματα χωρίς να χρειαστεί οι συνταξιούχοι να πάνε στις εφορίες τους για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν κατά την αρχική έκδοση βεβαιώσεων συντάξεων του 2017, είχαν υπολογιστεί με λανθασμένο τρόπο οι επιστροφές των διαφορών εισφοράς υπέρ ασθενείας σε πλασματικά ποσά και όχι στις πραγματικά καταβαλλόμενες συντάξεις, οπότε οι βεβαιώσεις αποδοχών αναρτήθηκαν, οι συνταξιούχοι υπέβαλλαν τις δηλώσεις τους και στην συνέχεια διαπιστώθηκε το λάθος…

Ακολούθησαν οι διορθώσεις και το ΓΛΚ ανάρτησε  νέες βεβαιώσεις αποδοχών για τους συνταξιούχους, όμως αντέδρασαν οι λογιστές κι εύλογα, για το πώς αυτές θα ενσωματωθούν στα εκκαθαριστικά.

Μετά το αλαλούμ που προκλήθηκε, ακολούθησαν απανωτές συσκέψεις και αποφασίστηκε μετά την διόρθωση στις Βεβαιώσεις Αποδοχών να γίνει αυτόματα νέα εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τους περίπου 80.000 συνταξιούχους οι οποίοι έχουν υποβάλλει ήδη τη φορολογική τους δήλωση.

Τα σωστά στοιχεία θα αναρτηθούν στο Taxisnet και θα περνούν αυτόματα στους προσυμπληρωμένους κωδικούς των φορολογικών δηλώσεων.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων λήγει στις 30 Ιουνίου, όμως δεν αποκλείεται παράταση, καθώς μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 1.600.000 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6.200.000 υπόχρεων.

Follow us: