Στην 2η θέση η Βουλγαρία και στην 3η η Κύπρος

Οι Έλληνες είναι οι πιο χρεωμένοι μεταξύ των Ευρωπαίων και μάλιστα, σχεδόν οι μισοί πληρώνουν με καθυστέρηση, στεγαστικά δάνεια, ενοίκια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ κ.α., σύμφωνα με έρευνα της Eurostat που ήδη δημοσιεύτηκε.

Στην 2η δεύτερη θέση είναι η Βουλγαρία με σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού να πληρώνει καθυστερημένα τις υποχρεώσεις του, στην 3η θέση η Κύπρος με το 26,6% των πολιτών να δηλώνουν ότι καθυστερούν την αποπληρωμή δανείων, ενοικίων και λογαριασμών και πολύ κοντά βρίσκεται η Κροατία με ποσοστό 26,4%.

Η ζοφερή πραγματικότητα φαίνεται και από τα στοιχεία που δείχνουν τις καθυστερήσεις στεγαστικών δανείων και των ενοικίων όπου και πάλι η Ελλάδα καταγράφει αρνητική πρωτιά με το 15,3% του συνολικού πληθυσμού να έχει χρέη ποσοστό τριπλάσιο από το 2008 όπου μόλις το 5,5% καθυστερούσε δάνεια και ενοίκια.

Το ποσοστό της Ελλάδας ήταν το υψηλότερο από όλα τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και το επόμενο μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφηκε στην Κύπρο (8,6%), ακολουθούμενη από την Ισπανία και την Γαλλία (5,2%), την Ουγγαρία (5,1%), την Φινλανδία (4,9%) και την Ιταλία (4,2%).

Αντίθετα, το ποσοστό του πληθυσμού σε καθυστέρηση ήταν κάτω από 2% σε επτά κράτη μέλη της ΕΕ, Εσθονία (1,8%), Γερμανία (1,6%), Ιρλανδία και Λιθουανία (και 1,4%), Κροατία και Πολωνία Ρουμανία (0,9%), ωστόσο, αυτά τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να σχετίζονται εν μέρει με το μικρό ποσοστό του πληθυσμού που είχε υποθήκη ή ενοικιάζονταν σε τιμές αγοράς, υποδεικνύοντας ότι είχαν ήδη πληρώσει την υποθήκη τους ή δεν πληρώνουν ενοίκιο σε τιμές αγοράς.

Σε σύγκριση με το 2008, το ποσοστό του πληθυσμού που έμεινε πίσω με τις υποθήκες ή τις πληρωμές μισθωμάτων σχεδόν τριπλασιάστηκε στην Ελλάδα από 5,5% σε 15,3%, ενώ υπερδιπλασιάστηκε στην Κύπρο (από 3,4% το 2008 σε 8,6% το 2016 ), καθώς και στο Λουξεμβούργο (από 1,1% έως 2,7%) και στην Πολωνία (από 0,6% έως 1,3%), όμως, για το Λουξεμβούργο και την Πολωνία, το συνολικό μερίδιο των καθυστερημένων ατόμων παραμένει χαμηλό σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Follow us: