ΛΥΚΕΙΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Διεθνές Θερινό Σχολείο Αρχαίου Δράματος

Θεματική 2018: Πολιτεία και Πολίτης

Α’ ΚΥΚΛΟΣ: 2-16 Ιουλίου 2018
Β’  ΚΥΚΛΟΣ: 18 Ιουλίου – 1 Αυγούστου 2018

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Επιλεγμένοι ανοιχτοί χώροι και το φυσικό περιβάλλον της Επιδαύρου, με στόχο να αποδεσμευθεί η διδασκαλία του αρχαίου δράματος από τη συνηθισμένη πρακτική του κλειστού χώρου, δίνοντας νέα δυναμική στις εκπαιδευτικές μεθόδους και εμπλουτίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τη θεατρική πρακτική των φοιτητών και των σπουδαστών.

 

ΔΙΑΜΟΝΗ

Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης, από τους συνδεόμενους φορείς, μία οικολογική κατασκήνωση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο 25 στρεμμάτων, τον οποίο έχει παραχωρήσει ο Δήμος Επιδαύρου και απέχει 1,5χλμ. από τον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου. Η κατασκήνωση θα μπορεί στο μέλλον να φιλοξενεί φοιτητές, καθηγητές και επισκέπτες του Λυκείου.

Οι καθηγητές και οι φοιτητές του Λυκείου εν τω μεταξύ θα φιλοξενούνται σε επιλεγμένα ξενοδοχεία της περιοχής.

 

ΧΩΡΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Όπως και το 2017, θα χρησιμοποιηθούν χώροι στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Λυγουριού, πολιτιστικά κέντρα της περιοχής και ο περίβολος βυζαντινών εκκλησιών του Δήμου Επιδαύρου.

Σύντομα σεμινάρια, παρουσιάσεις και άλλες δράσεις σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν και σε αρχαιολογικούς χώρους. Το 2017, σε συμφωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, είχε παραχωρηθεί ,για τους εκπαιδευτικούς σκοπούς του Λυκείου, η χρήση:

  • Του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου
  • Του Αρχαίου Σταδίου του Ασκληπιείου

 

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Η λειτουργία του Λυκείου συμπίπτει με την έναρξη του Φεστιβάλ Επιδαύρου, έτσι ώστε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Λυκείου να αλληλοσυμπληρώνονται και να εμπλουτίζει το ένα το άλλο, π.χ. με την παρακολούθηση παραστάσεων, συναντήσεις με τους συντελεστές τους, ομιλίες, παρακολούθηση προβών, κ.λπ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

15 μέρες και 170 ώρες διδασκαλίας.

Για το 2018 έχουν οριστεί δύο κύκλοι: Κύκλος Α’: 2-16 Ιουλίου, Κύκλος Β’: 18 Ιουλίου – 1 Αυγούστου.

Σημείωση: Το πρόγραμμα του Λυκείου Επιδαύρου ξεκινά στην Επίδαυρο (Λυγουριό) στις 12:00 μ.μ. την πρώτη μέρα κάθε κύκλου και ολοκληρώνεται στις 12:00 μ.μ. την τελευταία μέρα του αντίστοιχου κύκλου. Η διαδρομή Αθήνα – Επίδαυρος (Λυγουριό) υπολογίζεται σε 2,5 ώρες.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Βεβαίωση παρακολούθησης θα χορηγείται σε όλους τους συμμετέχοντες που ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του προγράμματος.

Το πρόγραμμα πιστοποιείται από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με Διδακτικές Μονάδες ECTS. Θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των πιστωτικών μονάδων μέσω εναρμόνισης με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς Διδακτικών Μονάδων και αντιστοίχισης των ωρών διδασκαλίας των εργαστηρίων του με μονάδες ECTS, ύστερα από σύναψη Εκπαιδευτικών Συμφωνιών των Ιδρυμάτων Αποστολής των φοιτητών με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Σε διαφορετική περίπτωση, οι φοιτητές θα πρέπει να βεβαιώνουν εκ των προτέρων ότι το ίδρυμά τους αναγνωρίζει τις πιστωτικές μονάδες.

Η διασφάλιση ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών θα ελέγχεται από την ΜΟΔΙΠ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

ΓΛΩΣΣΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η γλώσσα διεξαγωγής των μαθημάτων είναι τα αγγλικά. Για ορισμένα μαθήματα/εργαστήρια, εφόσον χρειαστεί, θα υπάρχει διερμηνεία από τη γλώσσα του καθηγητή στα αγγλικά. Μαθήματα λόγου και φωνητικής που διερευνούν τον ελληνικό πολιτισμό και λόγο, το ρυθμό, την έννοια της συνέχειας (αρχαία, βυζαντινά, παραδοσιακά τραγούδια), μπορεί να γίνονται στα ελληνικά με διερμηνεία ως προς τις οδηγίες και τους προσδοκώμενους στόχους από τη διεθνή ομάδα.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ / ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Τα δίδακτρα είναι διαβαθμισμένα ανάλογα με το κατά κεφαλήν εισόδημα των χωρών προέλευσης[1], σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική συνεδρίων και εκπαιδευτικών δράσεων. Οι χώρες χωρίζονται σε 3 κατηγορίες ως εξής:

  • Κλίμακα Α: 1000 ευρώ (χώρες με κατά κεφαλήν ΑΕΠ > 25.000 δολαρίων)
  • Κλίμακα Β: 800 ευρώ (χώρες με κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ 10.001 και 25.000 δολαρίων)
  • Κλίμακα Γ: 600 ευρώ (χώρες με κατά κεφαλήν ΑΕΠ<10.000 δολαρίων)
  • Για τους σπουδαστές με χώρα διαμονής την Ελλάδα τα δίδακτρα ορίζονται στα 450 ευρώ

Τα δίδακτρα συμπεριλαμβάνουν: Εκπαιδευτικές δραστηριότητες, διαμονή, σίτιση (πρωινό και ένα ακόμη γεύμα), επισκέψεις σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος, εισιτήρια για τις παραστάσεις του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο την περίοδο διεξαγωγής των σεμιναρίων, προγραμματισμένες μετακινήσεις εντός Αργολίδας κ.ά.

[1] (Η κατηγοριοποίηση έγινε με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε δολάριο ΗΠΑ των χωρών σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα της στατιστικής υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών).

πηγή: greekfestival.gr

Follow us: