Την Δευτέρα 30/4/2018, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Θηβαίων ενημερώθηκε ότι, σε σχολεία της περιοχή μας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θήβας “Ο Πίνδαρος” διαμοίραζε σε γονείς έγγραφο με τίτλο: “Για ένα πουκάμισο αδειανό ο λόγος για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή/ εκπαίδευση”,σε μία προσπάθεια επηρεασμού της κοινής γνώμης και παραπληροφόρησης των γονέων σχετικά με την εφαρμογή του νόμου Ν. 4521/2018 και του με ΑΔΑ:  6ΠΧ64653ΠΣ-ΠΦΕ εγγράφου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στο οποίο ο Δήμος Θηβαίων  ΔΕΝ συγκαταλέγεται στους 184 Δήμους, όπου θα υλοποιηθεί για το σχ. έτος 2018-2019, η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.

Στο έγγραφο αυτό ο σύλλογος εκπαιδευτικών καταφέρεται και κατά του Δημάρχου Θηβαίων,  ο οποίος υπερασπίστηκε το δικαίωμα των γονέων να επιλέγουν ελεύθερα σε ποια δομή (νηπιαγωγείο ή παιδικό σταθμό)  θέλουν να φοιτήσει το παιδί τους, δηλώνοντας την αντίθεση του Δήμου στην εφαρμογή τηςυποχρεωτικής ένταξης προνηπίων στα Νηπιαγωγεία, κατά τη συνεδρίαση της τριμερούς επιτροπής  για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής.

Καταφέρεται, επίσης,  κατά της επιτυχημένης λειτουργίας των παιδικών σταθμών του Δήμου με ειρωνικά σχόλια και ρητορικές ερωτήσεις.

Σε απάντηση  αυτού του εγγράφου, που επιχειρεί να επηρεάσει αρνητικά την τοπική κοινωνία και να την παραπληροφορήσει γι’ αυτό το σημαντικό θέμα,  αλλά και για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, γνωρίζουμε κατ’ αρχήν στους δημότες μας και κατά δεύτερον στον σύλλογο των εκπαιδευτικών ότι οι παιδικοί σταθμοί Θήβας και Βαγίων, λειτουργούν ανελλιπώς και επιτυχημένα εδώ και 40 χρόνια,παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με τήρηση αυστηρά των σχετικών νόμων και σύμφωνα πάντα με τον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας παιδικών σταθμών των  Υπουργείων Εσωτερικών και  Εργασίας- Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Άλλωστε οι γράφοντες και υπογράφοντες το έγγραφο, το γνωρίζουν από πρώτο χέρι και εμπιστεύονται χρόνια τώρα την προσχολική φροντίδα των παιδιών τους στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

Οι υπηρεσίες αυτές αφορούν :

Tην παροχή  προσχολικής αγωγής και διαπαιδαγώγησης, σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

Τη βοήθεια προς τα  τα παιδιά για να αναπτυxθούν σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά και κοινωνικά.

Την ευαισθητοποίηση  των γονέων  πάνω σε θέματα σύγχρονης παιδαγωγικής και ψυχολογίας, προσφέροντάς τους πληροφόρηση και καθοδήγηση

Τη βοήθεια προς τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στην ομαλή μετάβασή τους από το οικογενειακό στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο.

Την παροχή ημερήσιας διατροφής (πρωινό, δεκατιανό, γεύμα και απογευματινό που παρασκευάζεται στο μαγειρείο του Σταθμού και όχι “μπολάκια” από το σπίτι),  σύμφωνα με την έγκριση ειδικού διατροφολόγου – παιδιάτρου, με τη βοήθεια μαγείρων και προσωπικού σίτισης.

Την παροχή φροντίδας στα φιλοξενούμενα παιδιά, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Τη διευκόλυνση προς τους εργαζόμενους και τους άνεργους γονείς, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από ώρα 07:00 έως 16:00 και μέχρι τέλος Ιουλίου, κάθε χρόνο (χωρίς περιορισμούς στον αριθμό συμμετοχής νηπίων σε αντίθεση με τους περιορισμούς του Υπουργείου Παιδείας για τα ολοήμερα νηπιαγωγεία)

Τη λειτουργία τάξεων με ειδικούς παιδαγωγούς και με βοηθούς παιδαγωγών.

Οι παιδικοί σταθμοί στάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στο πλάι των οικογενειών, τη στιγμή που “δεν χωρούσαν” τα παιδιά στα δημόσια νηπιαγωγεία, φροντίζοντας γενιές και γενιές.

Η παράλληλη λειτουργία παιδικών σταθμών του Δήμου και νηπιαγωγείων του Υπουργείου Παιδείαςκαι η ελεύθερη επιλογή από τους γονείς αυτών,  είναι το κλειδί για μία ομαλή μετάβαση στο σχολικό περιβάλλον.

Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του συντονιστικού των νηπιαγωγών ν’ αδράξουν την ευκαιρία μόνιμων διορισμών,  αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό δεν θα επιτρέψουμε να γίνει εις βάρος των εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, τους οποίους υπερασπιζόμαστε καθώς επίσης σε βάρος των παιδιών προσχολικής ηλικίας και των γονέων τους.

Οι Δήμοι είναι οι πλησιέστεροι οργανισμοί στους πολίτες. Σαφώς είναι σε θέση να αφουγκράζονται τις ανάγκες της κοινωνίας και να τις γνωρίζουν καλύτερα, ακόμα και για θέματα εκπαίδευσης, καθώς λειτουργούν εδώ και χρόνια σχετικές λειτουργικές δομές .

Ενημερώνουμε υπεύθυνα τους γονείς ότι στο Δήμο Θηβαίων για το σχ. έτος 2018-2019  οι γονείς προνηπίων μπορούν να επιλέξουν, εάν θέλουν να εγγράψουν το παιδί τους στους παιδικούς σταθμούς του Δημοτικού Οργανισμού Θήβας ή στα νηπιαγωγεία.

Follow us: