ΔΝΤ: «Πάρτε κι άλλα μέτρα»

Κυβέρνηση:  «Βγαίνουμε στις αγορές»

Ουαί και αλίμονο στους Έλληνες, με το πλεόνασμα που ποτέ δεν φτάνει και μόνο γι΄ αυτούς δεν διατίθεται..

Το υπερπλεόνασμα που «έχτισε» η κυβέρνηση για το 2017 για να μπορέσει να πείσει, λέει,  το ΔΝΤ να μην επιμείνει σε πρόσθετα μέτρα λήψη πρόσθετων μέτρων από το 2019, δεν φτάνει, καθώς συνεχίζει στην τακτική του «πάρε κι άλλα μέτρα», με τους κυβερνώντας μας να χρησιμοποιεί το επίτευγμά της ως απειλή προς το Ταμείο για να κάνει υποχωρήσεις, προβάλλοντας ότι δεν έχει ανάγκη την στήριξή του για να βγει η Ελλάδα στις αγορές.

Ο  πρωθυπουργός είπε πως «δεν είναι το τέλος του κόσμου» αν δεν μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και πως με τέτοιο υπερπλεόνασμα, δεν χρειάζεται η κυβέρνηση να παρακαλά το Ταμείο να βάλει την «υπογραφή» του στην έξοδο της Ελλάδας από το 3ο Μνημόνιο!

Ανάλογα μηνύματα απαξίωσης της συμμετοχής του ΔΝΤ έστειλε και ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος , λέγοντας προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι «είναι σειρά του Ταμείου, τρία χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης να αποφασίσει τι θα κάνει», εκφράζοντας την βεβαιότητά του πως μετά την αναγνώριση των λαθών από την πλευρά του ΔΝΤ, θα σταματήσει να ζητά την εφαρμογή των μέτρων,  για τις συντάξεις και το αφορολόγητο, νωρίτερα.

Πριν λίγες ημέρες και από την Ουάσιγκτον, ο  Πόουλ Τόμσεν άδειασε την κυβέρνηση για τα πλεονάσματα, λέγοντας πως δεν έχει σημασία αν έπιασε τους στόχους η χώρα, αλλά αν αυτό έγινε με διατηρήσιμο και φιλικό για την ανάπτυξη τρόπο κι εδώ προκύπτει το ερώτημα αν είναι αυτός τρόπος φιλικός προς την Ανάπτυξη, ωστόσο , το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν και παραμένει ο μόνος σταθερός σύμμαχος της κυβέρνησης που ζητά δραστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο πρωθυπουργός έδειξε πως για πρώτη φορά επί των ημερών του, το ΔΝΤ αρχίζει να υπαγορεύει τόσο απαιτητικά τους όρους για να μπει στο πρόγραμμα και για να μην ζήσει όσα έζησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, το απειλεί με όπλο τα υπερπλεονάσματα,  ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει έξοδο στις αγορές και από τα μνημόνια, ακόμα και χωρίς την υπογραφή του, με ότι Με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις αγορές ομολόγων και το κόστος δανεισμού της χώρας.

Πρακτικά ωστόσο, και όπως αποδεικνύεται μέχρι στιγμής, το υπερπλεόνασμα όχι μόνον έπεισε τους δανειστές, αλλά τελικώς κατάφερε να ανοίξει την όρεξή τους και για διπλάσια μέτρα το 2019!

Ο Μοσκοβισί ανακοίνωσε πρώτος πως το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα έφτασε το 2017, με βάση το Μνημόνιο,  στο 4,2% του ΑΕΠ, που μεταφράζεται σε περίπου 7,5 δις ευρώ, δηλαδή, οι Έλληνες υποβληθήκαμε σε υπερδιπλάσια λιτότητα από όσο απαιτούνταν και το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε και ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι «είναι εφικτός ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και τα επόμενα χρόνια».

Το 2016 όμως, η κυβέρνηση ακολουθούσε την τακτική,  εντός κι εκτός συνόρων, πως πρέπει να μειωθούν οι απαιτήσεις των δανειστών και πως ήταν αδύνατον να επιτευχθούν υψηλά πλεονάσματα από κατεστραμμένη χώρα, αλλά σήμερα πανηγυρίζει επειδή πέτυχε υπερδιπλάσιο πλεόνασμα κι από όσο απαιτούσε το μνημόνιο, ενώ δεσμεύεται και ότι θα συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς και τα επόμενα χρόνια.

Στην πραγματικότητα μάλιστα, για να πετύχει τον στόχο της η κυβέρνηση, το 2017 υπέβαλε την χώρα σε τριπλάσια λιτότητα από όση είχε συμφωνηθεί και αυτό γιατί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου είχε συσσωρευθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 5% αντί 1,75% του ΑΕΠ ..

Μόνον τις τελευταίες μέρες του 2017 επέστρεψε σαν «κοινωνικό μέρισμα» περί τα 1,25 δις ευρώ, από τα οποία μεγάλο μέρος ήταν κρατήσεις εισφορών Υγείας στους συνταξιούχους.

Είναι χαρακτηριστικό όμως,  ότι και αυτά τα χρωστούμενα 320.000.000ευρώ της πενταετίας 2012-2016,  που επέστρεψε σε 1.000.000 συνταξιούχους, δεν τα απάλλαξε από τον φόρο όπως έπραξε με τους μποναμάδες που μοίρασε…

 Το δημόσιο τα επέστρεψε άτοκα και τα έβαλε στα ΑΤΜ χωρίς να αποδώσει αναλυτικό λογαριασμό στους δικαιούχους και ακόμα χειρότερα, τα έβαλε να φορολογηθούν όλα μαζεμένα σαν εισοδήματα του 2017, αυξάνοντας τον φόρο που καλούνται να πληρώσουν οι δικαιούχοι για τα λεφτά που στερήθηκαν επί μια εξαετία.

Για να μην πληρώσουν άδικα φόρους, η ΑΑΔΕ έδωσε την δυνατότητα στου συνταξιούχους να καταθέσουν χωρίς πρόστιμο αναδρομικές δηλώσεις για να φορολογηθούν λίγα-λίγα κάθε έτος από το 2012 και μετά, αξιοποιώντας και το υψηλότερο αφορολόγητο ή τις φοροαπαλλαγές που ίσχυαν πριν περικοπούν το 2015.

Οι επίσημες οφειλές του Κράτους, που τον Φεβρουάριο άγγιζαν τα 3,4 δις ευρώ, αποπληρώθηκαν μόλις κατά 85.000.000 ευρώ σε ένα μήνα και αυτό, γιατί, αν και διατηρούσε περίσσιο υπερπλεόνασμα 4,5 δις  ευρώ στα ταμεία της έως και ένα μήνα πριν, από τον Ιανουάριο,  άρχισε να χτίζει και νέο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

Όσο για τις οφειλές, διπλές και τριπλές ασφαλιστικές κρατήσεις από τον ΕΦΚΑ, αναδρομικά με αποφάσεις δικαστηρίων κ.α, αυτές τις συνυπολογίζει ακόμα στο «πλεόνασμα», αν και σύντομα θα πρέπει πλέον και να τις διακόψει, αλλά και να τις επιστρέψει.

Follow us: