Ο «Λιγνός» του διάσημου κωμικού ντουέτου  «Χονδρός – Λιγνός», όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα («Laurel & Hardy» στον αγγλόφωνο κόσμο) ονομαζόταν Άρθουρ Στάνλεϊ Τζέφερσον (Arthur Stanley Jefferson) εν συντομία Stan Laurel  γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου 1890 από οικογένεια ηθοποιών. Από νεαρή ηλικία άρχισε να εμφανίζεται στο μιούζικ – χολ, όπου τελειοποίησε και την τέχνη της μιμικής.

Στη διάρκεια της σκηνοθετικής του καριέρας, η οποία τον ενδιέφερε πολύ περισσότερο από την ηθοποιία, στα στούντιο του Χαλ Ρόουτς συνάντησε τον αμερικανό κωμικό Όλιβερ Χάρντι το 1926. Η συνεργασία τους θα κρατήσει σχεδόν 30 χρόνια και θα μας προσφέρει περισσότερες από 200 απολαυστικές ταινίες.

Το δίδυμο του “Χοντρού και Λιγνού”, με το οποίο θα γίνουν διάσημοι, είναι δυο αχώριστοι φίλοι, που ψάχνουν να πιάσουν την καλή, αλλά με την παροιμιώδη αδεξιότητά τους καταστρέφουν ό,τι προσπαθούν να χτίσουν. Ο “Λιγνός” παραμένει πάντοτε ένα σκανδαλιάρικο παιδί, ο άνθρωπος που αρνείται να υποκύψει στη μοίρα, προτιμώντας να είναι ο αιώνιος επαναστάτης. Καταφέρνει πάντα να γίνεται το δικό του, αλλά δεν μπορεί να κάνει χωρίς το φίλο του, τον “Χονδρό”.

Όσον αφορά την προσωπική του ζωή ο Stan Laurel έκανε πέντε γάμους, κι αυτό γιατί ήταν  τόσο καλόκαρδος και φιλότιμος, που  έπεφτε συχνά θύμα «μεγαιρών», που προσπαθούσαν να ελέγξουν κάθε πτυχή της ζωής του….

Πρώτη και καλύτερη η Μάε Ντάλμπεργκ, η οποία ήταν ηθοποιός και έπαιζαν μαζί στο θέατρο. Δυναμική, οξύθυμη και φιλόδοξη, η Μάε ήταν αντιπαθής σχεδόν σε όλους τους συνεργάτες του Λόρελ….

Το 1924 ο Λόρελ θα εμφανιζόταν στη μεγάλη οθόνη, σε συνεργασία με τον παραγωγό Τζο Ροκ. Το νέο συμβόλαιο του Λόρελ είχε ένα απαράβατο όρο: να μην εμφανιστεί η Μάε στις ταινίες. Ο παραγωγός δεν σταμάτησε εκεί. Της προσέφερε χρήματα και ένα εισιτήριο για Αυστραλία, χωρίς επιστροφή. Η Μάε τα δέχτηκε και εξαφανίστηκε από τη ζωή του Λόρελ….

Μάε Ντάλμπεργκ

Το 1926 ο Λόρελ παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του, Λόις Νίλσον. Η τραγωδία χτύπησε τον ταλαντούχο ηθοποιό τρία χρόνια μετά, όταν η κόρη του γεννήθηκε πρόωρα και πέθανε 9 μέρες μετά τη γέννηση της. Ο γάμος του δεν άντεξε το χτύπημα. Έμειναν μαζί μέχρι το 1933, αλλά ο Λόρελ έψαχνε απλώς μια αφορμή για να χωρίσει.. Η αφορμή ήταν η Ρουθ Ρότζερς. Γνωρίστηκαν την άνοιξη του 1933 και τον Οκτώβριο, ο Λόρελ πήρε διαζύγιο από τη Λόις. Τον Απρίλιο του 1934, παντρεύτηκε για τρίτη φορά….

Η σχέση του Λόρελ και της Ρουθ είχε φοβερά «σκαμπανεβάσματα». Χώρισαν για πρώτη φορά το 1935. Το 1938 ο Λόρελ παντρεύτηκε την τέταρτη σύζυγό του, Βέρα Σουβάλοβα. Η Ρουθ εμφανίστηκε στο ξενοδοχείο που περνούσαν το μήνα του μέλιτος και έκανε σκηνή, επειδή πίστευε ότι το διαζύγιό της με τον Λόρελ δεν είχε οριστικοποιηθεί. Ο Λόρελ την ηρέμησε και της εξήγησε ότι ο γάμος του με τη Σουβάλοβα ήταν απολύτως νόμιμος. Όπως όλες οι σύζυγοί του, η Βέρα ήταν οξύθυμη και φωνακλού και ο Λόρελ πήρε ακόμα μία φορά διαζύγιο, το 1940….

 Stan Laurel / Βέρα Σουβάλοβα

Φαίνεται ότι το πάθημα του δεν έγινε μάθημα. Τον Ιανουάριο του 1941 ξαναπαντρεύτηκε τη Ρουθ.Τον Μάιο του ίδιου χρόνου ζούσαν χωριστά.Τα ξαναβρήκαν και έμειναν μαζί μέχρι το 1943, όταν η Ρουθ έκανε αίτηση διαζυγίου, αλλά την απέσυρε.. Τελικά, το 1945, το ζευγάρι χώρισε οριστικά…. 

 Stan Laurel/ Ρουθ Ρότζερς

Το 1946, ο Λόρελ ακολούθησε τον γνωστό δρόμο προς την εκκλησία. Αυτή τη φορά με τη Ρωσίδα τραγουδίστρια Ίντα Ραφαέλ. «Δεν έχει άλλα διαζύγια για τον Σταν», δηλωσε η Ίντα την ημέρα του γάμου τους Η πρόβλεψη της επαληθεύτηκε. Η Ίντα ήταν έμεινε στο πλευρό του ηθοποιού μέχρι το τέλος της ζωής του. Ήταν η μοναδική απ’ τις 5 γυναίκες του που δεν υπέγραψε χαρτιά διαζυγίου….

 Η τελευταία σύζυγος του Stan Laurel Ίντα Ραφαέλ.

Το 1956 ο Όλιβερ Χάρντι και ο Σταν Λόρελ, ο Χοντρός και ο Λιγνός, σχεδίαζαν να επιστρέψουν στη μεγάλη οθόνη με μια νέα ταινία. Ο Λόρελ, δηλαδή ο Λιγνός, δεν είχε αλλάξει πολύ. Αντίθετα, ο Όλιβερ Χάρντι ήταν κατά 63 κιλά ελαφρύτερος μετά την αυστηρή δίαιτα που είχε κάνει, για να αντιμετωπίσει τα καρδιολογικά του προβλήματα. Δύο χρόνια νωρίτερα, είχε υποστεί έμφραγμα και ήταν επιβεβλημένο να χάσει βάρος. Οι δύο ηθοποιοί παίζουν μπροστά στον φακό και βγάζουν αβίαστα τις φιγούρες και τις γκριμάτσες που τους καθιέρωσαν στην 7η τέχνη. …

Το 1961, ο Σταν Λόρελ βραβεύτηκε με Όσκαρ για τη συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο και την ίδια χρονιά άφησε το αποτύπωμά του στο περίφημο Πεζοδρόμιο της Δόξας στο Λος Άντζελες.

O Stan Laurel στο σπίτι του μετά την βράβευσή του το 1961.

Στις 19 Φεβρουαρίου του 1965, ο Λόρελ έπαθε καρδιακό και πέθανε τέσσερις μέρες μετά, στις 23 Φεβρουαρίου. Ο Λόρελ δεν έχασε το χιούμορ του ούτε στις τελευταίες του στιγμές. Μερικά λεπτά πριν πεθάνει, είπε στη νοσοκόμα ότι θα ήθελε πολύ να πάει για σκι. Η νοσοκόμα τον κοίταξε παραξενεμένη: «Δεν ήξερα ότι σας αρέσει το σκι». «Δεν μου αρέσει», απάντησε ο Λόρελ, «Αλλά θα προτιμούσα να κάνω σκι από αυτό που κάνω τώρα!»

πηγή: mixanitouxronou.gr/almanak

επιμέλεια κειμένου: B. Κουτς

 

Follow us: