Στα χρόνια της τουρκοκρατίας το Στεβενίκο (Αγία Τριάδα) ήταν το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής, γνωστό για την προκοπή του. Στον αγώνα του 1821 ήταν ορμητήριο για τους αντιμαχόμενους Έλληνες και Τούρκους.

 Μια μεγάλη μάχη δόθηκε στο Στεβενίκο στις 2 Νοεμβρίου του 1821. Ο Μαυροβουνιώτης, σταλμένος από τον Δημήτριο Υψηλάντη, προσπάθησε με τμήμα στρατού να καταλάβει το οχυρωμένο χωριό, ενώ η Τούρκικη φρουρά με 150 άντρες αντιστέκονταν επίμονα, ταμπουρωμένη σ’ ένα διώροφο πύργο. Οι Έλληνες με αυτοθυσία κατάφεραν να σκοτώσουν 50 Τούρκους, οπότε οι υπόλοιποι αναγκάστηκαν να παραδοθούν. Ωστόσο, ο Υψηλάντης από πολιτική σκοπιμότητα τους άφησε ελεύθερους, κι ύστερα από ενυπόγραφη δήλωση τους και όρκο ότι δεν θα ξαναπιάσουν όπλο εναντίον των Ελλήνων. Έτσι γράφτηκε μια ένδοξη σελίδα στην ιστορία του χωριού.

 Σήμερα το Στεβενίκο είναι ένα πολύ όμορφο χωριό και προσπαθεί να κρατήσει τους νέους κοντά του. Έχει πολλούς επισκέπτες που έρχονται να θαυμάσουν τις ομορφιές, τη νοικοκυροσύνη και τους εκλεκτούς μεζέδες. Επίσης, έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν πολιτιστικοί σύλλογοι, που αναπτύσσουν πολλές δραστηριότητες. Οι κάτοικοι είναι προκομμένοι και διαπρέπουν στις επιστήμες και τα γράμματα, καθώς και στο εμπόριο.

 Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο άλλοτε μοναστήρι και τώρα ξωκλήσι των Ταξιαρχών, που βρίσκεται πιο κάτω απ’ το χωριό, στη θέση Πόντζα. Εκεί οι αρχαίοι Έλληνες είχαν οικοδομήσει τον ναό των Νυμφών και των Χαρίτων. Επίσης, υπήρχε και ο ναός της θεάς Δήμητρας, στον οποίο το Φθινόπωρο γιόρταζαν την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα. Στον ίδιο χώρο τη Ρωμαϊκή εποχή οι Ρωμαίοι είχαν χτίσει τα θερινά ανάκτορα. Σ’ αυτά το καλοκαίρι υπήρχαν κρηνοφύλακες που ρύθμιζαν τη διανομή των νερών. Τέλος, από τις πολλές χαραγμένες πέτρες και πλάκες χτίστηκε το όμορφο εκκλησάκι που υπάρχει μέχρι σήμερα με υπέροχες αγιογραφίες που χρονολογούνται γύρω στο 1825.

 Δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό οι πηγές έχουν στερεύσει και το τοπίο είναι καταθλιπτικό. Ας ελπίσουμε ότι θα αυξηθούν οι βροχές στην περιοχή μας και οι πηγές θα ξαναβγάλουν νερό.

 Σήμερα το εκκλησάκι ανακαινίστηκε από το ζευγάρι Παναγιώτη και Νίκη Ιωάννου και την Παγώνα Φράγκου. Του αξίζουν πολλές ευχαριστίες από όλους μας.

Follow us: